Notes de premsa

Laboral

SATSE Lleida denuncia la manca de substitucions de fisioterapeutes durant les vacances d'estiu a l'Hospital Santa Maria

El Sindicat alerta que la situació repercuteix greument en l’atenció als usuaris, sobrecarrega als fisioterapeutes i augmenta les llistes de espera.
dues delegades de SATSE Lleida mostren la carta de protesta que entregaran a la direcció de l'Hospital de Santa María

Cristina Fontana i Mireia Serret, delegades de SATSE a l'Hospital de Santa Maria abans d'entregar la carta de protesta a Direcció.

El Sindicat d'Infermeria SATSE Lleida ha denunciat la insostenible situació que es repeteix any rere any a l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida. Malgrat les reiterades demandes, aquest estiu, de nou, no s'han substituït els fisioterapeutes del Servei de Rehabilitació i Fisioteràpia (RHB) durant el període de vacances, la qual cosa ha tingut greus repercussions tant per als pacients com per als professionals.


“Cal una solució definitiva per a la pròxima temporada de vacances” reclamen les delegades de SATSE Hospital Santa Maria en una carta a direcció en què exigeixen un compromís ferm per part de l'administració per assegurar que aquesta situació no es repeteixi.

Afecta la qualitat assistencial


Aquesta falta de substitucions ha provocat que la llista d'espera de pacients urgents hagi augmentat dramàticament, superant els 70 pacients que esperen poder ser atesos. "Tractaments urgents que s'haurien d'assumir en pocs dies s'han acabat retardant fins a diverses setmanes", denuncien les delegades de SATSE Hospital Santa Maria. 


Aquesta situació no només afecta la qualitat de vida dels pacients, que pateixen "demores inacceptables en els seus tractaments", sinó que també carrega una responsabilitat excessiva sobre els professionals en actiu, que es veuen impossibilitats per a poder "dedicar el temps necessari als seus pacients i oferir una atenció de qualitat."

El cost de la demora


El sindicat recorda que no substituir al personal de fisioteràpia que fa vacances deteriora la qualitat de l'atenció, però que també augmenta el cost dels tractaments. A mesura que passa el temps el problema de l’usuari s’agreuja i més possibilitat hi ha de què esdevingui crònic, fent que siguin necessàries més sessions.

A més, les delegades de SATSE subratllen que la intervenció primerenca dels fisioterapeutes és fonamental per reduir els temps de baixa laboral, contribuint també a disminuir els costos socials derivats de l'absentisme laboral.

“Cal una solució definitiva per a la pròxima temporada de vacances” reclamen les delegades de SATSE


“Hi ha un clar cost econòmic de l’espera, però també hi ha un cost personal de salut física i psicològica del pacient” expliquen. “Conviure amb dolors o molèsties augmenta l’ús de medicaments i pot provocar angoixa o depressió al veure’s incapacitat per fer certes activitats, moviments, feina..” afirmen des de SATSE Hospital de Santa Maria.

Dia Internacional de la Fisioteràpia


En el marc del Dia Internacional del Fisioterapeuta, que se celebra aquest diumenge, SATSE Lleida ha volgut reivindicar la figura d’aquests professionals sanitaris, imprescindibles per garantir una atenció de qualitat a la població. Els fisioterapeutes juguen un paper crucial en la prevenció, el tractament i la rehabilitació de nombroses afeccions, especialment en un moment en què el nombre de persones d’edat avançada està creixent, així com els problemes osteomusculars i les lesions derivades del ritme de vida actual.


La seva intervenció no només accelera la recuperació de les persones, sinó que també ajuda a prevenir complicacions i millora la qualitat de vida dels pacients, reduint la durada dels postoperatoris i els temps de baixa laboral. Així mateix, la seva tasca és fonamental per minimitzar els costos sanitaris a llarg termini.

Per tot això, SATSE Lleida exigeix que es prenguin mesures immediates i efectives per assegurar un accés efectiu a la fisioteràpia, sense excepció, garantint així una atenció continuada i de qualitat a la ciutadania.
 

S'han fet ressò d'aquesta notícia: