Laboral

SATSE Pere Virgili acusa la direcció de represàlies contra “els qui defensen els seus drets laborals”

SATSE va obtenir una sentència favorable per la qual un grup d’infermeres recuperava condicions laborals d’abans de la pandèmia. La Direcció no ha portat a terme la resolució judicial, però contesta aplicant l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors a les infermeres afectades i culpabilitzant als qui varen denunciar la situació. Els representants de SATSE afirmen que tot i la campanya de desprestigi que porta a terme l’empresa, seguiran “defensant als qui han patit un greuja”

Després que una sentència judicial obligués a retornar a les condicions laborals prèvies a la pandèmia a un grup d’infermeres de l’Hospital Pere Virgili, la Direcció ha respost amb mesures coercitives i un ús inadequat de l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors. La Direcció ha modificat substancialment les condicions laborals de forma individual a diverses infermeres, abans de que apliqués la sentència, tot culpabilitzant de la decisió a aquell grup que va plantejar i guanyar la denúncia, junt amb SATSE, el Sindicat que les va representar. 

“És culpabilitzar a la víctima: empitjorar les nostres condicions i després castigar-nos per protestar” expliquen des de SATSE, alhora que afirmen no comprendre la lògica d’aquesta actitud. “Si necessiten més hores d’infermeres i no troben professionals, quin sentit té maltractar a les que ja tenen en plantilla?” argumenten. 

Què ha passat?

Durant la pandèmia de la COVID-19, i la manca de personal, l’hospital va imposar una modificació de la distribució de caps de setmana, obligant les infermeres a treballar un de cada dos caps de setmana, amb el compromís per escrit, que una vegada finalitzada la situació de pandèmia, tornarien a la seva cadència de caps de setmana, que era un de cada tres. Tot i la finalització de l'emergència sanitària al juliol de 2023, la Direcció es va negar a retornar a la distribució original d'un de cada tres caps de setmana, al·legant una continuada escassedat d’infermeres.

“La situació excepcional que va portar a canviar la periodicitat de treball els caps de setmana ja no existeix, però l’Hospital continua exigint aquest sobreesforç als seus professionals”, expliquen des de la secció sindical de SATSE a l’Hospital Pere Virgili. 

Les delegades de SATSE van esgotar totes les vies de negociació per aconseguir el retorn de les condicions de les infermeres afectades, tal i com s’havia pactat, i davant la falta d’acord i incompliment del pactat per part de l’empresa, després de la publicació al juliol de 2023 de l’Acord del Consell de Ministres declarant la fi de la situació de crisi sanitària, van interposar una denúncia al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC).

Després d’un acta de conciliació fallida per manca de compromís de l’empresa, el tribunal va fallar a favor de la petició de SATSE Catalunya,  emetent la recomanació de tornar a les condicions laborals prèvies a l’emergència de la COVID19.


l'Hospital va ignorar aquesta recomanació, mostrant un menyspreu absolut per la justícia i pels drets laborals de les infermeres. Esgotada qualsevol altra opció, el Sindicat d’Infermeria va decidir interposar una denúncia per la via de la jurisdicció social on, un cop més i per sentència, es va confirmar que l’empresa havia d’instaurar la cadència de caps de setmana prèvia a la COVID19.  

Què va fer l’empresa?

En comptes d’acatar la decisió judicial, la Direcció ha aplicat l'article 41 de manera individual a les infermeres, forçant-les a acceptar la distribució d'un de cada dos caps de setmana. A més, en un intent de desviar l'atenció de la seva pròpia irresponsabilitat, la Direcció acusa al Sindicat SATSE de provocar aquesta situació, tot afirmant que només un petit grup d'infermeres s'ha beneficiat de la sentència. “Aquesta acusació pretén culpabilitzar als qui defensen els drets laborals i enfrontar als professionals de la plantilla per tal que perdin força reivindicativa” explica SATSE

SATSE Catalunya denuncia fermament aquestes tàctiques punitives de la Direcció de l'Hospital, que no només ignoren una decisió judicial, sinó que castiguen les infermeres per haver defensat els seus drets. El sindicat d’infermeria SATSE continuarà “lluitant per garantir unes condicions laborals dignes i justes per a tots els professionals d'infermeria, sense que la defensa d’uns suposi el greuja d’altres”.