Notícies

Política sanitària

És imprescindible millorar les condicions laborals d’infermeres i fisioterapeutes per donar una atenció digna a la gent gran

Durant el dia dels avis, 26 de juliol, SATSE reclama una plantilla suficient als àmbits on s’atén a la gent gran i alerta que és imprescindible per garantir una cura de qualitat i un envelliment actiu de la població.

Amb motiu del Dia dels Avis, el Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya reivindica amb força la necessitat d'augmentar les ràtios i millorar les condicions laborals de les infermeres, infermers i fisioterapeutes que treballen amb la gent gran.

Aquests professionals són imprescindibles per garantir una atenció de qualitat i un envelliment actiu, però sovint pateixen pèssimes condicions laborals, especialment en les residències de gent gran. 


El Sindicat apunta que la situació actual de les ràtios d'infermeres i fisioterapeutes afecta negativament l'atenció que reben les persones grans. Un nombre insuficient de professionals fa que l'atenció sigui menys humanitzada i menys freqüent, cosa que té una greu incidència en la salut d’aquest sector de la població.

Les conseqüències van des de: la detecció tardana de problemes de salut, una menor eficàcia en els tractaments i una atenció emocional insuficient.  


Cal recordar que les infermeres i els infermers tenen un paper essencial en la cura de les persones grans. Aquests professionals intervenen en hospitals, centres sociosanitaris, residències i en atenció primària des de la consulta i anant al domicili. A banda de l’atenció directa, la infermera té un paper cabdal en l'educació sanitària i la coordinació de cures. Els fisioterapeutes, per la seva banda, són indispensables per mantenir i millorar la mobilitat i la qualitat de vida de les persones grans. Treballen en àmbits com la rehabilitació física, la prevenció de caigudes i la promoció de l'activitat física.


Reivindicacions


El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha volgut reivindicar la feina excel·lent que realitzen els professionals en l’atenció a la gent gran i exigeix les següents millores:  

  • Augment de ràtios: Cal incrementar urgentment el nombre d'infermeres i fisioterapeutes en tots els àmbits d'atenció a la gent gran, especialment en centres sociosanitaris i residències, per assegurar una atenció personalitzada i de qualitat.
  • Millora de condicions laborals: És imprescindible dignificar les condicions laborals d'aquests professionals, amb un èmfasi especial en les residències de gent gran, que actualment presenten les pitjors condicions del sector.
  • Aprovació de la Llei de seguretat del pacient: SATSE ha presentat una ILP i promou la seva aprovació: La llei establiria una ràtio obligatòria i adequada d'infermera per pacient, per garantir una atenció de qualitat i una càrrega de treball sostenible per als professionals.

Per una Atenció digna i de qualitat


SATSE Catalunya posa especial èmfasi en alertar que les condicions laborals precàries a les residències de gent gran no només afecten la salut i el benestar dels professionals, sinó que també tenen un impacte greu i directe en la qualitat de l'atenció que reben els nostres avis.  


El Sindicat d'Infermeria fa una crida a les autoritats i a la societat en general perquè reconeguin i valorin el treball indispensable de les infermeres i fisioterapeutes, i perquè es prenguin mesures concretes per millorar les seves condicions laborals, garantint així una atenció digna i de qualitat per a les persones grans.