Notícies

Laboral

SATSE Catalunya alerta que les retallades d’estiu poden agreujar l’increment de les agressions

L’Organització recorda la importància de continuar amb campanyes com la de #StopAgressions, amb la que SATSE fa anys que treballa la conscienciació social en contra dels actes de violència cap als professionals de la salut

SATSE Catalunya condemna enèrgicament les agressions contra els sanitaris que han tingut lloc recentment i per les que no hi ha cap justificació, així i tot, ha alertat d’una possible conseqüència de les retallades a la sanitat pública aquest estiu: l’increment del risc dels professionals sanitaris a patir una agressió.

La manca de cobertura i els tancaments provoquen una major pressió assistencial, especialment a les urgències hospitalàries, augmentant els temps d’espera i provocant tensió entre pacients i acompanyants. A banda de recordar als usuaris que “res no justifica una agressió contra un professional de la salut que l’està atenent”, el Sindicat demana al Govern una dotació econòmica suficient per a poder donar un servei sanitari de qualitat.  

El Sindicat apunta aquest factor dies després que almenys vuit professionals de l'Hospital de Terrassa van ser agredits violentament. SATSE Catalunya condemna amb fermesa l’incident en el qual van patir lesions lleus diversos treballadors i es va trencar instrumental i mobiliari.

“És imprescindible donar suport a les persones que han patit una agressió, tant del punt de vista de realitzar la denúncia com el psicològic” afirmen des de SATSE Catalunya. Un altre exemple recent ha estat l’agressió a una infermera d’atenció primària al CAP Sud, un altre situació inacceptable.

Protecció dels professionals

“És fonamental comunicar qualsevol episodi de violència, sigui física o verbal, per donar visibilitat al problema, conscienciar a la població i pressionar a les administracions per a què inverteixin part del seu pressupost en millorar la seguretat dels centres de salut” expliquen des del Sindicat.

Els delegats de SATSE Catalunya s’encarreguen d'activar els protocols pertinents a cada centre davant situacions de violència notificades i fan un seguiment personalitzat del cas. Però a l’àmbit institucional, SATSE Catalunya també ha actuat, sol·licitant reiteradament a les institucions una major protecció per als professionals de la salut, proposant mesures com:

  • Estendre la consideració d'autoritat pública a tots els professionals que presten assistència sanitària pública, independentment de si el seu ocupador és una entitat pública o privada. Actualment, només les agressions a sanitaris estatutaris es consideren atemptat.
  • Ajustar la disposició del mobiliari als centres de treball per garantir la protecció del personal i facilitar la seva sortida en cas d'agressió.
  • Millorar els sistemes d'avís fent-los eficaços davant possibles agressions, adaptant-los a les novetat tecnològiques i instal·lar-los a la totalitat de les consultes per alertar sobre situacions de perill durant una visita
  • Assegurar que en determinades assistències domiciliàries s'enviïn dos professionals per realitzar les intervencions necessàries.
  • Comptar amb vigilant de seguretat com a mesura de dissuasió també als centres d’atenció primària

Campanyes i accions

El Sindicat porta anys realitzant campanyes de conscienciació entre els usuaris, amb lemes com: “L’Agressió no és solució” “El medicament recomanat és el respecte” o “#StopAgressions”. A banda d’aquestes accions de comunicació externa, l’Organització també dona suport als seus afiliats en l’àmbit jurídic (en cas de denúncies), psicoemocional i formatiu.

El Departament de formació organitza diversos cursos de temàtiques relacionades: ja sigui des del punt de vist del maneig dels usuaris agressions i les situacions de tensió, o pel que fa a tenir cura de la pròpia salut mental.

S'ha fet ressò d'aquesta notícia: