Professional

“Per coherència, lògica i justícia”: infermeres i fisioterapeutes catalans s'uneixen a la manifestació a Madrid convocada per SATSE

Infermeres, infermers i fisioterapeutes de tota Catalunya acudeixen a Madrid per a unir-se a la manifestació convocada pel Sindicat d'Infermeria SATSE enfront de la Direcció General de Funció Pública.

Aquesta concentració té com a objectiu exigir una classificació professional justa que reconegui degudament la formació i competències d'aquests professionals.

Ignacio Montoya, secretari general Autonòmic de SATSE Catalunya, ha apuntat recentment la incoherència, falta de lògica i injustícia de l'actual classificació professional establerta per l'Administració de l'Estat.

Segons Montoya, "La Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (EBEP) especifica un codi de conducta per a tots els seus professionals, incloent-hi principis com l'objectivitat, imparcialitat, exemplaritat i el respecte a la igualtat entre dones i homes.

No obstant això, la mateixa llei perpetua una situació de clara discriminació i desigualtat que afecta infermeres, fisioterapeutes i altres professionals del sector públic des de fa més de 17 anys."

Classificació injusta

Montoya també destaca que l'article 76 del EBEP regula els grups de classificació professional dins de l'administració pública, dividint el Grup A en dos subgrups, A1 i A2, basant-se en l'antiga diferenciació entre les titulacions universitàries de llicenciat i diplomat.

 

Aquest sistema no respecta l'estructura de titulacions universitàries implantada després del procés de Bolonya l’any 2007. Les infermeres i fisioterapeutes encara són considerades com a part del subgrup A2, mentre altres professionals amb Grau universitari i 240 crèdits ECTS són part del subgrup A1.

"Aquesta classificació injusta ens impedeix accedir a càrrecs directius i de gestió de centres sanitaris o grups de recerca i docència. No es reconeix plenament la nostra formació i competències, incloent-hi l'aspecte salarial", afegeix Montoya.

Actualment, el Ministeri de Sanitat està negociant amb SATSE la reforma de l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut, i Funció Pública ha iniciat negociacions per a revisar la classificació professional dels empleats públics. "Ens trobem en una etapa decisiva i és el moment d'actuar", afirma Montoya.

La campanya

Amb aquest esperit, SATSE està realitzants la campanya "Reconeixement i respecte. Per una classificació professional justa". La manifestació de demà és una part d'aquesta campanya, que inclou diverses accions reivindicatives davant el Govern, Parlament Europeu, Congrés i Senat, cambres autonòmiques, partits polítics i el Defensor del Poble.

En resum, el Sindicat d'Infermeria SATSE exigeix per als seus professionals les mateixes oportunitats de creixement professional, participació en la presa de decisions i una remuneració justa i equitativa. "No desistirem de la nostra obstinació fins a aconseguir-lo. Per coherència, lògica i justícia", conclou Montoya.

Alguns dels mitjans que s'han fet resò de la nostra convocatòria: