Política sanitària

SATSE Catalunya acusa el Govern en funcions: “les retallades d’estiu són una irresponsabilitat”

El Sindicat es va reunir divendres passat amb representants del Departament de Salut per traslladar la seva indignació i protestar contra “un pla d’estiu del tot improvisat i infrafinançat”

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya es va reunir divendres passat amb representants del Departament de Salut per protestar contra les retallades de personal i tancaments previstos per aquest estiu. Tot seguit, l’Organització sindical va assistir a la Mesa Sectorial on va reiterar la seva indignació enfront d’un “pla d’estiu del tot improvisat i clarament infrafinançat”.

SATSE Catalunya acusa el Govern en funcions d’irresponsable, ja que la no contractació de personal de reforç, els tancaments i reprogramar activitat no urgent, lluny de ser un estalvi, suposarà una minva de la qualitat assistencial i una saturació dels serveis d’urgències hospitalàries durant l’estiu.

Any rere any

SATSE Catalunya també recorda al Govern en funcions que “és la seva responsabilitat garantir el normal funcionament dels serveis sanitaris a la ciutadania” i recorda que l’estiu “no és cap situació excepcional, sinó una que es dona any rere any”.

En aquest sentit, SATSE Catalunya insisteix en el fet que per a donar aquesta assistència adequada cal que les vacances dels professionals es cobreixin amb les substitucions necessàries. “No poden seguir utilitzant el terme auto cobertura, quan el que volen dir és que els professionals hauran de doblar o triplicar la seva càrrega de feina” expliquen des del Sindicat. 

SATSE Catalunya apunta que “la salut de la població no fa vacances” i que, en canvi, les zones turístiques augmenten la població i la necessitat d’assistència sanitària. La costa i l’interior de Catalunya són destinacions turístiques populars pels visitants europeus el que fa necessari reforçar les plantilles de professionals.

Pel que fa a l’assistència hospitalària SATSE Catalunya insisteix que tancar serveis o quiròfans, i posposar activitat programada no urgent “no és la solució”. El Sindicat argumenta que això tan sols repercuteix en agreujar el patiment i les patologies d’aquells que esperen o també promou que les persones decideixin acudir a urgències amb problemes de salut que es poden atendre de forma programada. “Després haurem de pagar els plats trencats amb accions extraordinàries per reduir llistes d’espera a un preu superior” afirmen des del Sindicat.

La proposta de SATSE Catalunya

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya alerta l’Administració està tornant a utilitzar “eufemismes del passat com ara millorar la gestió o mesures transversals de contenció per emmascarar menys personal i una pitjor assistència pels pacients del sistema públic de Salut”.  SATSE Catalunya afirma que “no podem deixar d’actuar davant un retorn de conceptes que ens remeten a les retallades del 2010”.

Per això SATSE va fer diverses propostes al Departament de Salut per tal que les traslladi al Govern, com ara  la possibilitat de modificar el destí de part de les partides econòmiques contemplades als decrets llei dictats a principis d’any per la no aprovació dels pressuposts.  També proposa que el Departament insti al Parlament de Catalunya a reubicar els pressupostos destinats a mesures que eren urgents a principis d’any i que ara no ho són.

 

 Convocatòria de protesta

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha convocat un acte de protesta el dia 20 de juny a les 11:30 h davant de l’Institut Català de la Salut. “Com a professionals i com a representants dels treballadors no podem acceptar unes retallades que tornen a sobrecarregar-nos i minvar la qualitat assistencial” expliquen. A la convocatòria s’afegeix una iniciativa per xarxes on es convida a protestar contra el pla d’estiu amb el hashtag #AturemelNouAtac20J durant el mateix dia 20 de juny.

S'han fet ressò d'aquesta notícia: