Política sanitària

Les infermeres es concentraran davant de l’ICS per protestar contra la “nova onada de retallades” que afectarà a tot el sistema sanitari

Davant els diferents anuncis de retallades, els infermers, les infermeres, les llevadores i els fisioterapeutes exigeixen que s’acabi amb “la sobrecàrrega institucionalitzada”. De cara a l’estiu la Institució sanitària planteja la no renovació de contractes temporals, tant a primària com a diversos grans hospitals de la capital catalana. El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya diu “prou” a què sigui el sobreesforç dels professionals el que segueixi pal·liant la mala gestió.

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya mobilitzarà a infermeres, infermers, fisioterapeutes i llevadores a una concentració davant del centre corporatiu de l’Institut Català de la Salut (ICS) el dia 20 de Juny a les 11:30 del matí. El Sindicat protesta contra la “nova onada de retallades” que s’està implantant i que ha començat repercutint especialment en la no renovació de contractes temporals de substitució de cara a l’estiu.

En aquest sentit, el Sindicat recorda que grans hospitals públics, com ara Vall d’Hebron, han oficialitzat reduccions pressupostàries i admès que tindran incidència en la renovació de contractes i en l’activitat estival. Alhora els centres d’atenció primària de Barcelona també han rebut directrius per paralitzar la contractació temporal. “Tot això incideix en l’assistència que podem donar, sobrecarregant a uns professionals sanitaris que ja treballem al límit”.

A més, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya convoca als professionals de tota la xarxa d’utilització pública, és a dir el SISCAT, ja que la “contenció econòmica” de la que parla el Departament de Salut, també està afectant centres concertants amb tancaments estivals o la no obertura d’àrees dels centres.

Culpabilitzar al treballador

Algunes gerències a l’Institut Català de la Salut ja ha posat sobre la taula que part del problema és fer front a les millores salarials incloses al III Acord de l’Institut Català de la Salut, cosa que el Sindicat nega. “No es pot culpabilitzar als treballadors per unes millores que s’han pactat amb el mateix ICS i que són una mera actualització de les condicions de feina que fa més d’una dècada que no es canviaven” expliquen des del Sindicat.

SATSE exigeix

La mobilització respon a les següents demandes a l’Institut Català de la Salut:

  • Reversió clara de la política de no renovació de contractes temporals
  • Substitució de vacances, baixes i permisos al 100%
  • Posar fi a la política de sobrecàrrega sistemàtica dels professionals sanitaris a tota la xarxa d’utilització pública, SISCAT
  • Fer efectives la resta de millores pactades al III Acord de l’Institut Català de la Salut

A això el Sindicat afegeix un reclam als partits polítics en conjunt perquè “es posin les piles” i arribin a un consens que permeti finançar degudament la sanitat pública.

S'ha fet ressò d'aquesta notícia: 

  • COPE - Entrevista amb Raúl Ceresuela, delegat de SATSE Vall d'Hebron 
  • TV Girona Notícies 
  • Entrevista a TV Girona - Ignacio Montoya, secretari autonòmic de SATSE Catalunya i David Oliver, portaveu de SATSE Girona
  • El Periódico
  • Diari de la Sanitat
  • TVE
  • RNE 
  • El Far 

Denunciem les retallades als mitjans: