Professional
Full de ruta amb les 12 millores indispensables per la sostenibilitat professional
12.05.23 | Catalunya
Amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha presentat en roda de premsa un document titulat “Full de ruta per la sostenibilitat de la professió Infermera”. El text detalla dotze punts clau en els que cal avançar per atendre les necessitats dels i les professionals, evitant així el burnout, l’abandonament de la professió, i a més, assegurant el relleu generacional. “Cal que administracions i partits polítics vegin que millorar la realitat professional i laboral del col·lectiu d’infermeres és l’eina per millorar la salut, benestar i qualitat de vida del conjunt de la societat” ha assegurat David Oliver, delegat i portaveu de SATSE Catalunya
El primer punt al que s’ha referit el Sindicat han estat els ràtios infermera / pacient que a Catalunya “estan molt per sota del que seria adequat, però encara no hi ha cap normativa que estableixi i exigeixi un màxim de malalts que es poden assignar a cada infermera”. Al 2019 SATSE, amb el suport dels ciutadans, va presentar al Congrés la Llei del Pacient, que asseguraria els ràtios a tots els centres sanitaris. El text es va prendre en consideració al desembre del 2020, veient-se encallat per nombroses esmenes, i un cop desbloquejada, encara està pendent de ser debatuda a la Comissió de Sanitat.
Amb motiu del Dia Internacional de la Infermera, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha presentat en roda de premsa un document
El segon punt que s’ha tractat és establir la jubilació anticipada voluntària per a les infermeres, reconeixent que, al igual que d’altres grups de treballadors, compleixen les característiques legals per a poder accedir-hi.
Un altre dels temes ha estat l’equiparació de les condicions laborals dels diferents convenis per a que no hi hagi desigualtats entre els professionals del sistema sanitari. “Ningú toleraria que hi haguessin ciutadans de primera i de segona, tampoc podem permetre que es marquin diferències entre infermeres que donen igual assistència amb igual qualitat de servei” ha argumentat.
En la mateixa línia s’ha tret a la llum una reivindicació històrica de les infermeres, el reconeixement del solapament de la jornada. “Treballem per torns i els que surten passen la informació als que entren, això és continuïtat assistencial, i durant molts anys les infermeres hem regalat aquest temps per assegurar la salut dels nostres pacients” han explicat des de l’organització sindical. En aquest sentit alguns hospitals catalans ja reconeixen el solapament, però segons SATSE “hauria de ser generalitzat”. Pel que fa a la jornada, les infermeres també exigeixen el reconeixement dins del temps treballat, de la jornada no assistencial per formació, actualització i la promoció de la investigació en Infermeria, especialment la investigació per a la implementació.
Més especialistes i més reconegudes
Durant la roda de premsa també s’ha recordat l’evolució que ha tingut la professió i el fet que les infermeres son professionals amb estudis de grau, al igual que altres que, després de superar 240 crèdits, se’ls hi reconeix la categoria salarial al Grup A (o Grup 1 als centres del SISCAT). “És un deute amb les infermeres la inclusió en aquest grup, com ho és que es reconeguin les especialitats als llocs de treball” han reivindicat des del Sindicat. Unes especialitats que suposen per a les infermeres ja graduades haver de passar una dura prova d’accés, per després realitzar uns estudis específics de dos anys. “No hi ha suficients places per estudiar certes especialitats a Catalunya, pel que demanem augmentar-les en funció de les necessitats de cobertura” reivindiquen.
Invertir en infermeres
Les reivindicacions giren en torn a la dotació de personal i es demana augmentar les plantilles d’infermeres davant la sobrecàrrega assistencial que pateixen a tots els àmbits assistencials: centres hospitalaris, centres d’atenció primària i centres sociosanitaris. Un augment de personal que ha d’anar acompanyat d’una política de precarietat zero, deixant de banda pràctiques contractuals abusives que porten a les infermeres en una inestabilitat laboral, professional i personal intolerable.
Campanya “No ens és igual. La teva salut, la nostra professió”
SATSE Catalunya també ha aprofitat l’efemèride per anunciar la seva nova estratègia de comunicació que, sota el lema “No ens és igual. La teva salut, la nostra professió”, cercarà la complicitat de la societat, tot enviant el missatge de que les millores laborals d’infermeria son necessàries perquè “ens permeten atendre i cuidar de manera adequada, segura i àgil a les persones”. L’objectiu és doble: millorar la salut de la població gràcies a la millora de les condicions laborals i professionals del col·lectiu sanitari més nombrós del nostre país: les infermeres.
El Sindicat recorda que, com queda palès en enquestes i sondejos d'opinió, els ciutadans estan molt preocupats per la situació del sistema sanitari ja que, malgrat els compromisos i promeses adquirits per governs i partits durant la pandèmia, les llistes d'espera continuen augmentant, els centres de salut estan col·lapsats i els professionals treballen en condicions penoses i precàries.
SATSE Catalunya farà activitats als carrers i en els centres sanitaris, amb cartells, vídeos i missatges en xarxes (etc...) per fer visibles les dificultats i obstacles que pateixen les infermeres i infermers a l'hora de desenvolupar la seva labor i que tenen una clara repercussió negativa en l'atenció i cures que rep el conjunt de la societat, i, per un altre, plantejar solucions als problemes existents de cara a aconseguir el sistema sanitari que mereixem.
Departament de premsa
premsacatalunya@satse.es
Notes de premsa relacionades
28.06.23 | Catalunya
El 93,6% del professorat català reclama una infermera pel seu centre
18.10.23 | Catalunya
SATSE Catalunya destaca el paper fonamental de les llevadores durant la menopausa
08.11.23 | Catalunya