Igualtat

SATSE Hospital del Mar aconsegueix “un pas més cap a la igualtat”

Una sentència dona la raó als delegats del Sindicat d’Infermeria que exigien que les baixes per incapacitat temporal derivades d’embaràs no es considerin com absència a l’hora de fer el càlcul de la part d’acompliment individual de les retribucions variables. El jutge ha donat la raó a SATSE considerant que aquest procediment és “una discriminació directe per raó de sexe”.

“El 74% de la plantilla del nostre centre son dones, per tant susceptibles de quedar-se embarassades i de ser penalitzades en el càlcul dels seus objectius individuals” explica Xavier Massabé, delegat de prevenció de SATSE Hospital del Mar 


Fins a la resolució judicial, l’Hospital del Mar descomptava les baixes per IT derivades d’embaràs de les DPO’s de les seves treballadores, tot considerant-les absències justificades. Això volia dir que “el fet de quedar-se embarassada tenia un efecte negatiu en les retribucions de les dones” explica la delegada de SATSE a la Comissió d’Igualtat del PS Mar, Judith Bellver. Els delegats de SATSE consideren que “això és inacceptable perquè vulnera el dret a la igualtat i és una discriminació per raó de sexe”. 


Ja estava pactat


A més de comptar amb un Pla d’Igualtat, el centre havia arribat a un Acord amb la part social pel qual les situacions relacionades amb la gestació i cura del menor lactant no descomptarien com absentisme. Tot i així, l’empresa considerava que sí podia descomptar de les DPO’s les incapacitats temporals (IT) derivades de l’embaràs que consten com a malaltia comuna. “Així, agafar una baixa per dolències incapacitants i habituals en embarassades com és una forta lumbàlgia, suposava una penalització en el sou final de la dona” expliquen. 


L’excusa de l’empresa era que al ser considerada malaltia comuna, aquesta desconeixia els motius que originaven la baixa mèdica. El jutge afirma en la seva sentència que el Conveni ja estableix “els mecanismes i controls mèdics corresponent a determinar en quins casos la I.T. té com a origen l’embaràs de la treballadora”. I es mostra sorprès de que “anys desprès, malgrat l’increment de controls clínics, i més dins d’una empresa pública dedicada a la salut” sigui impossible realitzar aquesta determinació. 


La decisió judicial 


La sentència dona la raó a SATSE i estableix el dret de les treballadores a que no se’ls hi apliqui el descompte de la retribució variable (DPO) per absentisme justificat, quan la seva baixa derivi d’embaràs. A més estableix la obligació de l’empresa a abonar la diferència entre el salari que van rebre i el degut a les professional