Laboral

SATSE Catalunya alerta: “Les agressions a l’Hospital de Bellvitge augmenten en un 80%”

Les delegades de SATSE Bellvitge demanen la intervenció de l’administració de l’Hospital i que les denúncies es facin a través de l’entitat i no a títol personal.
Imagen de Bellvitge

SATSE Catalunya ha volgut donar la veu d’alarma fent públiques les dades de les denúncies de violència (física i verbal) del primer quadrimestre de l’any 2023 a l’Hospital de Bellvitge de Barcelona.Les agressions notificades han augmentat en un 80% respecte el mateix període de l’any passat (passant de 30 a 54)i s’ha patit un increment de més del doble en els atacs físics.

Les delegades de SATSE Bellvitge han assegurat que l’administració de l’Hospital  “exposa” als professionals i demana la seva intervenció, ja sigui fent-les pel professional o agrupant-les en els casos en que hi ha diversos professionals afectats en un sol incident.

Infermeres i infermers som la primera línia, els que tenim contacte més proper i constant amb l’usuari i el malalt

SATSE Catalunya també destaca que el col·lectiu d’infermers i infermeres és el més afectat i el que ha patit un 60% de les agressions que han tingut lloc entre els mesos de Gener i Abril a l’Hospital de Bellvitge. “Infermeres i infermers som la primera línia, els que tenim contacte més proper i constant amb l’usuari i el malalt, per aquesta raó som el col·lectiu més afectat” afirmen des de SATSE.

Augment a hospitalització

Una dada preocupant, explica SATSE Catalunya, és l’increment d’un 5% d’incidents a les plantes d’hospitalització.  “Tradicionalment, el gruix de les agressions als hospitals s’havia patit a les urgències on es viuen moments de molta tensió, però en els darrers anys el problema ha crescut considerablement en llocs on els pacients ja estan ingressats, també a la primària” expliquen des de SATSE Catalunya. 

El Sindicat considera que “s’ha d’estudiar amb calma el perquè d’aquest fenomen, però en primera instància apuntaríem a mancances del sistema, en especial ràtios de personal insuficients, i una falta de protecció institucional del professional”.

Un problema generalitzat

Les agressions als sanitaris son un problema generalitzat a Catalunya i a tota Espanya i és per això que SATSE va impulsar l’aprovació d’una Llei amb diverses mesures d’actuació enfront a les agressions al personal sanitari però també que fomentés la prevenció, informació i sensibilització de la població. La proposició de Llei ha estat rebutjada per part del Congrès de Diputats i per això el Sindicat SATSE s’ha dirigit recentment a eurodiputats del Parlament Europeu per traslladar les seves propostes.