Visibilitat i reconeixement

"És important que els professionals identifiquem quan tenim problemes de salut mental"

El Xavier Massabé, responsable de Salut Laboral de SATSE Barcelona, ha participat en el programa "El Balcó" de la SER per parlar sobre la importància de tenir cura dels professionals de la salut.

"Creus que les infermeres demaneu menys ajuda?, entre vosaltres parleu quan esteu malament o no teniu temps per queixar-vos?" preguntava l'Anna Puigboltes, locutora al programa de tardes "El Balcó" de la SER al responsable de Salut Laboral de SATSE Barcelona, Xavier Massabé. L'infermer ha participat en l'espai radiofònic per parlar sobre la salut mental dels i les professionals sanitaris i de com és d'imprescindible cuidar aquelles persones que cuiden els altres.

 

En ser l'encarregat de les qüestions de salut laboral a SATSE Barcelona, aquest infermer, veu clarament que "és molt important que els professionals identifiquem quan tenim problemes de salut mental". Uns problemes que són causats per una multiplicitat de factors comuns als col·lectius de treballadors sanitaris: des de la manca de personal fins a les agressions. "Hi ha gent que ho va acceptant de forma automàtica, com a part de la feina i finalment explota" afirma Massabé.

Els joves afectats

Tot i que podríem pensar que són aquells que porten més anys a la feina els qui més pateixen la síndrome del "burn-out", del professional cremat, en Xavier Massabé apunta que els estudis demostren que el perfil que més pateix és jove i dona. L'expert en salut laboral explica que són col·lectius que "tendeixen a pensar que han de dir que sí a tot i no queixar-se perquè estan a l'inici de la seva vida professional".

Aquesta sobrecàrrega i sensació d'angoixa per "no poder arribar a tot" fa que desenvolupin quadres d'ansietat, depressió o de sentir-se cremats a la feina. "És bo que aquesta gent que surt de les universitats sàpiguen que poden manifestar aquests problemes" afirma Massabé.

Explicar-ho als mitjans

Els delegats i delegades de SATSE Catalunya sovint participen en programes de ràdio, televisió o parlen amb diferents mitjans de comunicació per explicar a la societat com és la feina d'infermeria, llevadoria i fisioteràpia. "Cal que coneguin la nostra realitat i per això és imprescindible aprofitar les oportunitats per parlar d'allò que ens preocupa, com ha estat aquesta intervenció radiofònica" apunten des del Sindicat.