Laboral

Incompatibilitat de la IT amb la prestació per risc durant l’embaràs: t’expliquem les novetats

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó a les lletrades de SATSE Lleida, en una sentència en la que es confirma que la incapacitat temporal (IT) i la prestació de risc per embaràs no son excloents si es donen certes circumstàncies. T’ho expliquem amb més detall en aquest article.

El Reial Decret que regula aquest tipus de prestacions estableix que quan una treballadora es troba en situació d’IT i sol·licita la prestació de risc per embaràs, no se li pot reconèixer el subsidi fins que no s’extingeixi la baixa per malaltia. Però, arrel d’una sentència del TSJC, es pot concloure que quan una treballadora gestant sol·licita la prestació per risc durant l'embaràs i se li denega, iniciant posteriorment un procés d'incapacitat temporal per malaltia comuna, no s’exclou el dret a la prestació per risc durant l'embaràs si es demostra que existeixen riscos específics del lloc de treball per a la salut de la gestant o del fetus, i que el lloc de treball no és susceptible d'adaptació.  


El cas concret

L’afiliada que ha representat l’assessoria jurídica de SATSE Lleida és una infermera d'urgències en un centre d'atenció primària que va sol·licitar en la setmana nou de gestació la prestació per risc durant l’embaràs. La Mútua li va denegar al valorar que no existia risc fins a la setmana vint-i-vuit. Passats uns dies la treballadora va agafar la baixa per malaltia comuna i en paral·lel la unitat de prevenció va determinar que el treball que desenvolupava la infermera suposava un clar risc per ella i el fetus i que no era possible adaptar el seu lloc de feina. 

Ara, la sentència estableix que la Mútua ha d’abonar aquesta prestació des de la setmana nou, ja que la treballadora compleix tots els requisits per a percebre la prestació per risc durant l'embaràs. La sentència també reconeix que les raons que van portar a la baixa per IT tenen una clara connexió amb els riscos evidents per a la salut de la gestant i el nadó derivats d’un lloc de treball que no pot ser adaptat.  

Com t’afecta?

Si estàs en una situació similar cal que valoris diferents qüestions, com ara el moment en el que et van denegar la prestació, si va ser anterior a la teva baixa per IT, si el teu lloc de feina no es pot adaptar... entre d’altres.

Davant qualsevol dubte, el més recomanable és posar-te en contacte amb els representants de SATSE al teu centre que t’assessoraran o, en cas de que fos necessari, et redirigiran als serveis jurídics si ets afiliada.