Notícies

Salut

El malestar silenciós: estrès entre els professionals sanitaris

El sector sanitari ha estat sempre una de les àrees laborals més exigents, i el personal d’infermeria i fisioteràpia és un dels col·lectius més exposats a situacions d’estrès constant. En aquest context, la gestió emocional esdevé una eina fonamental no només per preservar la salut mental dels professionals, sinó també per garantir una atenció de qualitat als pacients.
infermera esgotada

Segons l’OMS, l’estrès és una epidèmia al segle XXI i una de les principals causes de baixa laboral. I en el món sanitari, on la sobrecàrrega de treball, la manca de recursos i la responsabilitat emocional són constants, aquest risc es multiplica.

Ricardo Olabegoya, coach i formador amb més de 20 anys d’experiència i col·laborador habitual amb col·lectius d’infermeres i centres sanitaris, ho té clar: “Quan les infermeres i fisioterapeutes no poden oferir la qualitat assistencial que voldrien a causa de la pressió, es genera frustració, estrès i un deteriorament del clima laboral.”

Olabegoya destaca que la clau per revertir aquesta situació passa per facilitar espais i estratègies per a la gestió de l’estrès. “Tenir temps per un mateix, poder desconnectar mentalment i emocionalment, és fonamental. El descans i la formació en eines d’autocura milloren tant la salut física com la salut mental dels professionals.”

Una aposta per la formació i el benestar

En aquest sentit, SATSE Catalunya impulsa iniciatives que ajuden a cuidar la salut emocional del col·lectiu. Un exemple és el taller “Relaxació i gestió de l’estrès”, que impartirà Olabegoya, el 5 de maig a l’Hospital Universitari Sagrat Cor (Carrer de Viladomat, 288, Barcelona), pel matí o per la tarda

Aquest curs ofereix eines pràctiques per entendre i afrontar l’estrès del dia a dia, i s’adreça especialment a professionals sanitaris que volen desenvolupar la seva intel·ligència emocional, millorar la seva capacitat de gestió interna i recuperar el control del seu benestar.

Des del Sindicat s’apunta que “la gestió de les nostres emocions també inclou l’auto diagnòstic dels nostres sentiments i de com estem”. És per això que l’objectiu d’aquests tallers és tenir eines per a gestionar l’estrès però també “saber quan hem de dir prou per salvaguardar la nostra salut”. 

Mesures per garantir benestar

“Aprendre a gestionar les emocions en situacions d’estrès es tradueix en una millora tangible de la salut mental i física dels professionals i un ambient laboral més saludable i cooperatiu” afirmen des del Sindicat.  

SATSE Catalunya recorda que “és imprescindible i exigible que empreses sanitàries i administracions dediquin temps i recursos a assegurar una càrrega laboral adequada, mesures per promoure la conciliació de la vida personal i laboral i la salut física, mental i emocional dels seus professionals”.