Salut
El malestar silenciós: estrès entre els professionals sanitaris
28.04.25 | Catalunya

Segons l’OMS, l’estrès és una epidèmia al segle XXI i una de les principals causes de baixa laboral. I en el món sanitari, on la sobrecàrrega de treball, la manca de recursos i la responsabilitat emocional són constants, aquest risc es multiplica.
Ricardo Olabegoya, coach i formador amb més de 20 anys d’experiència i col·laborador habitual amb col·lectius d’infermeres i centres sanitaris, ho té clar: “Quan les infermeres i fisioterapeutes no poden oferir la qualitat assistencial que voldrien a causa de la pressió, es genera frustració, estrès i un deteriorament del clima laboral.”
Olabegoya destaca que la clau per revertir aquesta situació passa per facilitar espais i estratègies per a la gestió de l’estrès. “Tenir temps per un mateix, poder desconnectar mentalment i emocionalment, és fonamental. El descans i la formació en eines d’autocura milloren tant la salut física com la salut mental dels professionals.”
Una aposta per la formació i el benestar
En aquest sentit, SATSE Catalunya impulsa iniciatives que ajuden a cuidar la salut emocional del col·lectiu. Un exemple és el taller “Relaxació i gestió de l’estrès”, que impartirà Olabegoya, el 5 de maig a l’Hospital Universitari Sagrat Cor (Carrer de Viladomat, 288, Barcelona), pel matí o per la tarda.
Aquest curs ofereix eines pràctiques per entendre i afrontar l’estrès del dia a dia, i s’adreça especialment a professionals sanitaris que volen desenvolupar la seva intel·ligència emocional, millorar la seva capacitat de gestió interna i recuperar el control del seu benestar.
Des del Sindicat s’apunta que “la gestió de les nostres emocions també inclou l’auto diagnòstic dels nostres sentiments i de com estem”. És per això que l’objectiu d’aquests tallers és tenir eines per a gestionar l’estrès però també “saber quan hem de dir prou per salvaguardar la nostra salut”.
Mesures per garantir benestar
“Aprendre a gestionar les emocions en situacions d’estrès es tradueix en una millora tangible de la salut mental i física dels professionals i un ambient laboral més saludable i cooperatiu” afirmen des del Sindicat.
SATSE Catalunya recorda que “és imprescindible i exigible que empreses sanitàries i administracions dediquin temps i recursos a assegurar una càrrega laboral adequada, mesures per promoure la conciliació de la vida personal i laboral i la salut física, mental i emocional dels seus professionals”.
Et pot interessar

05.05.25 | Catalunya
Novetats en la jubilació parcial per al personal laboral del Conveni SISCAT

18.11.24 | Catalunya