Notes de premsa

Visibilitat i reconeixement

TV3 ignora el rol vital de les infermeres dins el sistema sanitari català

Al documental "Es busquen 9000 metges" del programa Sense Ficció, es va ignorar el fet de que un dels col·lectius més nombrosos del món de la salut també pateix una gran escassedat d’efectius
Seu de TV3

El Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya ha expressat la seva profunda decepció pel recent documental "Es busquen 9000 metges" emès per TV3 en el programa Sense ficció d’ahir a la nit, en el que es tractava la manca de metges al sistema sanitari català. “Lamentem que aquest documental hagi estat centrat exclusivament en la manca de metges, ignorant la realitat de les infermeres i la seva imprescindible tasca dins del sistema de salut” protesten des de SATSE Catalunya. 

Les infermeres suposen del 70 al 80% del personal facultatiu de qualsevol centre de salut, sent una part fonamental del sistema sanitari, oferint cures directes als pacients, coordinant equips interdisciplinaris i realitzant tasques de prevenció i promoció de la salut. Fent d’aquests professionals un col·lectiu  essencial per a garantir un sistema sanitari efectiu i de qualitat. “No incloure la seva perspectiva en un documental que pretén abordar la manca de professionals sanitaris és un greu oblit de la realitat” protesten des de l’organització.

Manca d’infermeres

SATSE Catalunya recorda que ha denunciat en diverses ocasions que fan falta fins a 24 mil infermeres i infermers al sistema sanitari català, una manca de recursos que afecta greument la qualitat de l'atenció sanitària i posa en perill la seguretat dels pacients. “La intenció de denuncia del documental és molt lloable, però creiem que no s’ha donat espai suficient al nostre col·lectiu per haver-se ideat des d’una mirada anacrònica on el metge és el centre de l’assistència sanitària”  asseguren.  

Cal donar veu al col·lectiu, reconèixer el seu treball i  les seves necessitats de millora

SATSE ha volgut dirigir-se a TV3 per recordar que és imprescindible que, en futures produccions periodístiques i documentals, tinguin en compte la importància de les infermeres i infermers al sistema de salut. “El documental inclou les veus de professionals mèdics, de polítics, economistes i fins hi tot del Conseller de Salut, però no s’ha comptat amb la visió de cap infermer o infermera. Cal donar veu al col·lectiu, reconèixer el seu treball i que les seves necessitats de millora de les seves condicions laborals son primordials per garantir una assistència sanitària de primera classe per a la ciutadania” expliquen des de SATSE Catalunya.

“En definitiva, està molt bé que es parli del sistema sanitari i de les mancances que hi ha, però si es fa una reflexió sobre la manca de professionals sanitaris, son tant infermeres com metges, i en el documental s’obvia totalment la realitat de la infermeria” asseguren.