Laboral

“Les vagues demostren que les infermeres treballem habitualment amb plantilles mínimes” assegura SATSE Catalunya

El Sindicat d'Infermeria denuncia les dificultats per exercir de forma efectiva el dret a vaga al sector sanitari ja que sovint els serveis mínims son “iguals o fins hi tot superiors als habituals”.
Sanitaris protestant

El Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya ha volgut posar avui de manifest la complicada situació en la que es troben infermeres i fisioterapeutes a l’hora d’exercir de forma efectiva el seu dret a la vaga. L’Organització explica que sovint treballen amb plantilles tant reduïdes que el nombre habitual de professionals que donen assistència en un servei és equiparable al que s’estableix com a mínim. “A més d’impedir-nos fer efectiu el nostre dret com a treballadors, aquest fet és una demostració innegable de que la majoria de centres sanitaris funcionen amb un número insuficient de professionals d’infermeria i fisioteràpia” raona el Sindicat.

A l’establir els mínims d’una vaga a sanitat, el Departament de Treball té en compte drets tant importants per la ciutadania com ara el de la vida, la salut o l’assistència sanitària. Això suposa que l’atenció que no es pot posposar, com ara urgències o unitats de cures intensives, han de continuar funcionant al complert. Per d’altres, en canvi, s’estableixen uns mínims essencials a complir i és quan, analitzant aquests requeriments de personal mínim, es fa palès l’habitual infradotació d’infermeres, infermers i fisioterapeutes.

Un exemple recent


Un exemple son les aturades setmanals que estan realitzant els treballadors de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) a Girona, a les quals el seguiment de la vaga és majoritari però degut a les plantilles ajustades amb les que es treballa, en alguns serveis difícilment de les infermeres poden exercir el seu dret. L’èxit de la convocatòria es pot valorar fent una lectura de les intervencions no urgents que es van haver de desprogramar durant la primera setmana de l’aturada. Del 22 al 30 de maig es van anul·lar el 38% de l’activitat quirúrgica, el que significa unes 228 operacions per les que calen entre 5 i 7 professionals.

Tot i així, des de SATSE es recorda que les aturades continuaran cada dimarts i el que s’ha de destacar és que els professionals segueixen realitzant aquest acte de protesta. “Degut a la natura de la nostra feina no podem deixar de donar servei i això, sumat a les plantilles reduïdes amb les que treballem, és impossible realitzar grans aturades. Per això optem pel manteniment de la protesta, que és la nostra força” asseguren des de l’organització SATSE Catalunya. D’altra banda, el Sindicat també creu que el recolzament social és prioritari i que les infermeres, infermers i fisioterapeutes tenen a la ciutadania del seu costat. “Les coses canvien perquè la societat ho exigeix, per això demanem als nostres usuaris que ens facin costat” afirmen.