Desenvolupament professional

Ultimàtum a Balcells: “cal un compromís públic i ferm amb el grup A per les infermeres catalanes”

Després de la darrera reunió del Consell Interterritorial, SATSE Catalunya reclama al conseller de Salut que signi una carta oberta i pública dirigida al Ministeri de Sanitat i el Ministeri de Funció Pública on exigeixi que s’acordi finalment la desaparició dels grups A1 i A2 al sector sanitari.

Desprès de la darrera reunió del Consell Interterritorial, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha donat avui un ultimàtum al conseller de Salut Manel Balcells, tot demanant que dirigeixi una carta pública i oberta al Ministeri de Funció Pública i al Ministeri de Sanitat, exigint des de Catalunya la reclassificació professional al grup A dels i les infermeres, fisioterapeutes i llevadores. Això ho fa després de la celebració del Consell Interterritorial del SNS, on es va perdre l’oportunitat de “posar fil a l’agulla al canvi de l’article 76 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP)”.

Tot i que el conseller de Salut porta des de l’any 2023 manifestant-se davant dels mitjans de comunicació a favor de la reclassificació professional, “és necessari que ara faci una pressió ferma, pública i inequívoca del que s’està demanant per a les infermers/es, fisioterapeutes i llevadors/es catalans/es”. En resum, “és imprescindible que el nostre conseller no ens doni l’esquena”.


Prou jocs de trilers

SATSE Catalunya acusa els diferents àmbits (autonòmic i ministerial) d’estar “fent un joc de trilers amb la reclassificació professional, passant-se la responsabilitat dels uns als altres”. El Sindicat recorda que hi ha un compromís de la ministra de Sanitat, Mónica García, d'abordar la reclassificació, però subratlla que és el ministre responsable de Funció Pública, José Luis Escrivá, el que ha de possibilitar el canvi normatiu necessari. De fet, aquest departament ja va assegurar per carta a SATSE que l’any 2023 es podria arribar a la reclassificació professional i, a hores d’ara, “no hi ha res”.

"Ens en cal més, perquè fa massa temps que esperem" diuen les infermeres i infermers

En paral·lel, a Catalunya, la Conselleria de Salut ha estat des de l’any passat afirmant la seva voluntat de fer desaparèixer la subdivisió del grup A, tot afirmant que la impossibilitat d’implantar-ho era perquè depèn de l’àmbit estatal. Tot i que SATSE Catalunya veu positiu l’homologació signada pels graduats sanitaris de 240 crèdits al Conveni del SISCAT i la seva transposició al III Acord de l’Institut Català de la Salut, assegura que “ens en cal més, perquè fa massa temps que esperem”. El Sindicat afirma que Balcells “fa any i mig que fa declaracions públiques i mediàtiques, però encara no ha fet una pressió real en l’àmbit estatal”.


Reivindicació de més d’una dècada

Després de la implantació a Espanya de l'Espai Europeu d'Educació Superior, promogut pels Acords de Bolonya, es van extingir els plans d'estudis de llicenciatura i diplomatura, i, des d'aquest moment, tots els titulats universitaris obtenen un títol de Grau. Entre aquests professionals, s'inclouen les infermeres i fisioterapeutes, els quals tenen els mateixos crèdits ECTS (240) que la majoria de les titulacions universitàries. No obstant això, aquests professionals romanen actualment en el subgrup A2 dins de l'administració pública, una classificació “anacrònica i sense cap mena de justificació”.

SATSE Catalunya apunta al fet que aquesta situació és una barrera pel desenvolupament professional dels/de les infermers/es, fisioterapeutes i llevadors/es al fet de no poder, per exemple, accedir a llocs de gestió i responsabilitat malgrat tenir la qualificació i preparació necessàries.