Desenvolupament professional

Moció a Catalunya per canviar la classificació professional d'infermeres i fisioterapeutes

SATSE Catalunya ha traslladat una moció als partits en el Parlament per a aconseguir la classificació de la infermeres i fisioterapeutes en un únic Grup A dins de l'administració pública. El Govern ha de canviar l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic per a acabar amb una classificació professional “arcaica” que perjudica el desenvolupament professional i laboral d'infermeres i fisioterapeutes.

El Sindicat d'Infermeria, SATSE, a Catalunya, ha traslladat una moció a tots els partits amb representació en el Parlament perquè s'insti el Govern a posar fi a la discriminació que pateixen les infermeres i fisioterapeutes dins del Grup A de l'administració pública.

Aquesta moció se suma a les diferents accions i iniciatives posades ja en marxa per SATSE per a aconseguir que el Govern central modifiqui l'article 76 de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (EBEP) i acabi així amb una classificació professional “arcaica i obsoleta” que perjudica el desenvolupament professional i laboral d'infermeres i fisioterapeutes.

El fet de pertànyer al subgrup A2 impedeix a aquests professionals sanitaris poder accedir a llocs de gestió i direcció, com poden ser les gerències d'àrees i centres sanitaris, per exemple, o a grups de recerca i docència, apunta SATSE.

El Sindicat recorda que, després de la implantació de l'Espai Europeu d'Educació Superior, promogut pels Acords de Bolonya, es van extingir a Espanya els plans d'estudis de llicenciatura i diplomatura, i, des d'aquest moment, tots els titulats universitaris, cas de les infermeres i fisioterapeutes, obtenen un títol de Grau.

No obstant això, mentre que les infermeres i fisioterapeutes romanen en el Subgrup A2, altres professionals sanitaris i treballadors de l'administració pública que també són titulats universitaris de Grau i tenen també 240 crèdits ECTS, sí que estan inclosos en una categoria professional superior.

Discriminació

Segons SATSE, els successius governs estan perpetuant una situació discriminatòria i classista, en la qual algunes professions, com és el cas d'Infermeria, continuen sent erròniament percebudes com a meres col·laboradores i subsidiàries d'altres de categoria suposadament "superior".

Cosa que no deixa d'obeir a estereotips retrògrads i amb un marcat caràcter sexista, en tractar-se d'una professió altament feminitzada, apunten des de l'organització sindical.

També ressalta que el fet que les infermeres siguin les professionals sanitàries responsables de les cures és un factor que provoca el desinterès de les administracions públiques, ja que aquesta labor, vinculada històricament a les dones, ha estat menystinguda socialment quan realment és un factor essencial per a aconseguir una societat més sana i productiva.

Bretxa laboral

En la moció s'insisteix que el Govern està sent còmplice en l'ampliació de la bretxa laboral de gènere d'un col·lectiu que, fins i tot sent majoritàriament femení (prop del 85% en el cas d'Infermeria), compta amb una formació universitària equiparada en crèdits a altres disciplines i amb un altíssim reconeixement fora de les nostres fronteres. També, en el cas d'Infermeria, poden accedir a una Formació Sanitària Especialitzada, així com al doctorat.

Una vegada analitzats tots aquests arguments, SATSE confia que els partits amb representació en el Parlament de Catalunya presentin la moció proposada i, d'aquesta manera, manifestin el seu compromís amb el desenvolupament professional i laboral d'infermeres i fisioterapeutes.