Professional

SATSE Catalunya denúncia que la manca de llevadores del sistema català afecta directament a la població atesa

L’assessorament en matèria d’anticoncepció o la prevenció de comportaments de risc son part de l’educació per a la salut sexual que imparteix la llevadora a la seva consulta.

L’assessorament en matèria d’anticoncepció o la prevenció de comportaments de risc son part de l’educació per a la salut sexual que imparteix la llevadora a la seva consulta. 

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha aprofitat el Dia Internacional de l’Anticoncepció per recordar a l’administració i població que manquen llevadores al sistema de salut català. Amb motiu de l’efemèride, l’Organització sindical posa èmfasi en que la manca d’infermeres especialistes obstètric-ginecològiques suposa que l’espai i el temps que poden dedicar a l’educació per a la salut sexual de les dones a Catalunya és insuficient.

Cal comptar amb professionals suficients per poder invertir temps en detectar a la població més vulnerable, assessorar en matèria d’anticoncepció i prevenció de comportaments de risc, tot evitant embarassos no desitjats o malalties de transmissió sexual” expliquen des de SATSE Catalunya.

La interrupció voluntària de l'embaràs suposa la finalització de la gestació per decisió de la dona segons la normativa legal vigent. Les darreres dades de l’IDESCAT son del 2021, i xifren el total d’interrupcions de l’embaràs a Catalunya en 19,559.

Intervenció precoç de les llevadores

Només entorn al 9% dels avortaments responen a causes mèdiques, perill per la dona o anomalies fetals, mentre que el 91% restant registren com a causa la petició de la dona. “Això ens fa veure que la gran majoria d’embarassos s’interrompen perquè no son desitjats, amb el consegüent patiment psicoemocional i físic pel que ha de passar la dona” expliquen des de SATSE Catalunya.

El Sindicat SATSE Catalunya afirma que les dades demostren la necessitat de tenir suficients professionals per a poder fer una intervenció precoç, tot informant i assessorant a la dona per a que conegui les opcions d’anticoncepció i profilaxis que té al seu abast i que millor es poden adaptar a les seves circumstàncies, creences, cultura, afectivitat i entorn.  A més d’assessorar i aplicar diferents mètodes anticonceptius, la llevadora és el professional referent i de confiança de la dona per a realitzar el seguiment d'aquests, inclosa l'anticoncepció d'emergència.