Política sanitària

SATSE Catalunya reclama el reconeixement d’infermeria en la gestió de la demanda aguda

El Sindicat ha enquestat a més de mil infermeres catalanes per saber la seva opinió sobre com s’està portant a terme als CAP i CUAP catalans. Els resultats demostren que el sistema està àmpliament instaurat però que encara existeixen reptes importants en termes de formació continuada, organització i reconeixement econòmic
Infermera fa cura seguint protocol

El Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya demana millores laborals per les infermeres i infermers que duen a terme la Gestió Infermera de la Demanda Aguda (GIDA) als centres d’atenció primària catalans. Aquests canvis inclouen ampliar la formació específica, el reconeixement econòmic i una millora organitzativa per evitar la sobrecàrrega de feina. Les demandes es basen en els resultats obtinguts en una enquesta que SATSE Catalunya va realitzar entre més de mil professionals de CAP i CUAP catalans, per conèixer la seva opinió i experiència.
  
La GIDA (Gestió Infermera de la Demanda Aguda) es basa en la formació i capacitació de les infermeres per avaluar i gestionar l’atenció de pacients amb certes necessitats de salut agudes en el marc de l'atenció primària (CAP) o serveis d'urgències d'atenció primària (CUAP).

 Seguint uns protocols establerts, la infermera atén a pacients no programats que arriben amb problemes de salut urgents (com ara el dolor de queixals, marejos, crisis d’ansietat o molèsties urinàries...). És el professional d’infermeria qui (seguint els esmentats protocols) valora el cas i el resol donant el tractament i consells adequats o deriva al metge. 

 La Gestió Infermera de la Demanda Aguda (GIDA) també genera inquietud entre els enquestats pel que fa als límits legals de les actuacions i a la sobrecàrrega de feina per infermeria


 “La pràctica està regulada des del 2016 i s'ha adoptat en la majoria de centres, però encara planteja dubtes i disconformitat en molts professionals” al·lega SATSE Catalunya. És competència dels Col·legis professionals la regulació del Marc Competencial de la professió infermera i, en aquest cas, de fer un seguiment del desenvolupament de la pràctica assistencial. 

Els resultats de l’enquesta

De l’estudi es desprèn que la  gran majoria de centres d’atenció primària han adoptat el sistema, ja que el 98.7% de les infermeres enquestades realitzen la GIDA. Malgrat la gran implantació, més del 80% de les professionals opina que necessita més formació en aquesta àrea. Gairebé el 60% dels participants a l’estudi afirmen que el seu centre els hi ha proporcionat algun tipus de formació, el 38% asseguren que no, mentre que la resta desconeixen si el centre els hi ofereix aquesta possibilitat. Entre les persones que han realitzat formació específica al seu centre, més del 90% afirma que no ha estat suficient. 

Pel que fa a la cobertura legal el 71% creu que no té prou cobertura legal per portar a terme les actuacions, mentre que un 21 % dubta i la resta afirma estar coberta per la normativa en les seves actuacions.  
 
Un altre punt en el que trobem bastant consens és a l’hora de demanar un reconeixement econòmic de la GIDA a la seva nòmina, ja que el 93,3% de les infermeres enquestades demanen aquest reconeixement. 
 
Per contra, les respostes sobre el metge consultor o de referència estan més repartides, ja que un terç afirma comptar amb un metge de referència que forma part del seu equip multidisciplinar, un altre terç compta a un metge (no del seu equip) i l’altre terç afirma no tenir accés a un professional de la medicina en cas de dubte. 

Els resultats de l’enquesta


Aquesta enquesta ha portat a SATSE Catalunya a redactar un llistat de millores que s’haurien d’implantar arreu dels centres, que giren entorn als següents punts: 
 

  1. Comissió de Seguiment – el sindicat demana la convocatòria d’aquest òrgan acordat al 2018 i que integraria als Col·legis provincials i infermers o infermeres de reconegut prestigi, però que encara no està en funcionament. D’altra banda, SATSE proposa que en aquesta Comissió també es vegi reflectida la representació sindical, degut a la repercussió laboral que té la GIDA. 
  2. Formació - una formació complerta i continuada és imprescindible per a la bona consecució de la GIDA. SATSE Catalunya demana un programa formatiu extens, portat a terme a cada centre i dins de l’horari laboral dels infermers i infermeres. SATSE Catalunya recalca que el contingut a més d'incloure la faceta procedimental i administrativa ha de formar sobre el marc legal i fer especial incidència en la formació tècnica. 
  3. Organització - cal evitar la sobrecàrrega laboral de les infermeres i per això s’ha d’assegurar que en cap centre català la GIDA s’està utilitzant com a triatge. És a dir, els professionals d’infermeria han d’atendre les demandes que responguin als protocols establerts. La gestió infermera de la demanda urgent no pot ser un sedàs per alleugerir la feina del col·lectiu mèdic tot sobrecarregant a infermers i infermeres.
  4. Marc Legal – cal que les Administracions especifiquin clarament el marc legal a totes les Direccions dels centres i que formin tant als que dirigeixen i organitzen com als professionals sobre els límits. “No pot ser que els professionals dubtin si la normativa cobreix allò que se’ls hi està demanant a la feina” sentència SATSE Catalunya. En aquest sentit SATSE Catalunya ja ha emprès accions judicials en diverses ocasions per la modificació de protocols que assignaven tasques que no eren competència de la professió infermera.
  5. Reconeixement retributiu del nivell competencial de les infermeres - SATSE Catalunya reclama que la responsabilitat i competències assumides per part de les infermeres es vegin reflectides en la seva nòmina d’una manera “justa i suficient”. SATSE Catalunya lluita a totes les meses negociadores perquè les retribucions dels professionals creixin i s’ajustin a les funcions, atribucions, formació i grau d’autonomia reals de la professió.