Notes de premsa

Política sanitària

SATSE Catalunya recorda: “urgeix aprovar una normativa que equipari la sanitat catalana als estàndards europeus”

El Congrés ha començat, de nou, la tramitació de la Llei del Pacient, una norma proposada per SATSE que busca garantir la qualitat assistencial i plantilles d’infermeres suficients a tots els centres sanitaris. Malgrat que la representant de JuntsxCat, Pilar Calvo, va traslladar al seu discurs les reivindicacions de SATSE Catalunya sobre la necessitat d’augmentar el ràtio infermera/pacient, tant el seu grup com ERC es van abstenir durant la votació.

Ahir el Ple del Congrés de Diputats va donar suport a la consideració de la Llei del Pacient, una proposició d’iniciativa legislativa popular liderada per SATSE i avalada amb 660,000 signatures de ciutadans i ciutadanes. Els partits JuntsxCat i ERC, van estar entre les úniques tres formacions que es van abstenir durant la votació. Aquesta posició ha fet que SATSE Catalunya els acusi “d’incongruència i inconsciència”, al no veure “la urgència de posar la salut dels catalans per damunt de qualsevol altra consideració”.

El Sindicat SATSE Catalunya insta a les dues formacions polítiques a replantejar-se la seva postura i a donar el seu suport a la normativa. “Volem una llei que asseguri uns estàndards i que ja existeix en altres sectors com ara l’ensenyament, que compta amb una legislació que estableix el nombre màxim d’alumnes per docent” expliquen. 

Suport a les infermeres però abstenció

SATSE Catalunya, apunta al discurs realitzat per Pilar Calvo davant el ple, on desgrana “totes i cadascuna de les reivindicacions que el nostre sindicat ha fet arribar en diverses ocasions a la cúpula del seu partit”. La representant de JuntsxCat va reconèixer la sobrecàrrega del personal infermer, la incidència que té en la salut i la morbimortalitat de la població i en la qualitat i seguretat assistencial. Calvo també va esmentar la necessitat de millorar les condicions laborals i el reconeixement econòmic de les infermeres i infermers, per fidelitzar i evitar la fuga de talent dels professionals.

La política va reconèixer la manca d’infermeres a Catalunya (xifrant-la en 19 mil professionals, per sota del que calcula SATSE Catalunya) i reivindicà l’augment de places d’estudis d’Infermeria a les Universitats. “El seu discurs és pràcticament una fotocòpia del que SATSE Catalunya va plantejar en una reunió amb la cúpula de JuntsxCat ara fa un any. Agraïm que porti les nostres reivindicacions al Congrés, però exigim responsabilitat a l’hora de votar” afirmen des de SATSE Catalunya.

Catalunya s’ho mereix

“La llei que impulsem pretén equipar-nos als estàndards europeus i permetre que catalans i catalanes tinguin la sanitat, tant pública com privada, que mereixen” afirmen des de SATSE Catalunya. El Sindicat apunta que la proposta de llei permet adaptar els ràtios a les necessitats específiques, el que, un cop aprovada, permetria augmentar el ràtio d’infermeres i infermers en aquells centres, territoris o serveis en els que fos necessari.

D’altra banda, SATSE Catalunya apunta que la Llei del pacient seria aplicable també en els centres que no siguin de titularitat pública. “Entre altres qüestions, permetrà assegurar la qualitat de l’assistència a la població més gran, ja que una gran quantitat de centres geriàtrics són privats” apunta el Sindicat.

No es pot paralitzar

El Sindicat afirma que seria “desastrós” paralitzar de nou una Llei que és necessària pels catalans i catalanes.  La proposta, impulsada per SATSE a través d'una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va recaptar més de 660.000 signatures de ciutadans i ciutadanes i va ingressar al Congrés dels Diputats l’any 2019. Després de ser convocades noves eleccions generals al juliol de 2023, aquesta norma va haver de tornar a iniciar la seva tramitació parlamentària.

“Això significa que la ciutadania porta més de cinc anys reclamant un ràtio que és la norma habitual en altres països d’Europa. No podem continuar demorant una necessitat social” afirmen..

S'han fet ressò d'aquesta notícia: