Notes de premsa

Laboral

La manca de plantilla a Vall d’Hebron s’agreuja per la mínima cobertura del personal de baixa per IT 

La retallada de 200 professionals a l’abril i l’activitat acumulada per les reprogramacions d’estiu suposen una sobrecàrrega del personal, que augmenta, amb les malalties estacionals. El Sindicat exigeix a la Direcció de Vall d’Hebron i al Departament de Salut que prenguin mesures immediates per garantir la seguretat dels pacients i la salut dels professionals.  

Manifestació organitzada per SATSE Catalunya contra les retallades aquest estiu 2024

El Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya alerta de la situació crítica que s’està vivint a l'Hospital Vall d’Hebron de Barcelona a causa de la manca de personal a totes les categories.

Els delegats de SATSE al centre afirmen que la Direcció ha instaurat una política de “no substitució” de treballadors quan el seu lloc de feina queda descobert per circumstàncies com una baixa per incapacitat temporal (IT), reduccions de jornada, compensacions horàries o d’altres.

“Aquesta situació està posant en risc l’atenció als usuaris i la seguretat dels pacients”, adverteix Raül Ceresuela, delegat de SATSE a Vall d’Hebron. “Hi ha serveis que han anat tirant amb menys personal perquè l’hospital és gran i hi treballa molta gent, però la situació és dramàtica”, afegeix.

Situació insostenible

SATSE Catalunya ja va avisar que la retallada dels 200 professionals incorporats durant la pandèmia de la COVID, tindria conseqüències pel que fa a la càrrega assistencial i l’adequada atenció al pacient. La Direcció també va tancar serveis i quiròfans durant l’estiu, deixant que tota l’activitat programada s’acumuli a la tardor. “Una plantilla minvada ha estat fent front a tota l’activitat que va quedar pendent durant els mesos estivals. Som menys mans per més activitat” afirmen els delegats.

 “Som menys mans que mai, per fer més activitat que mai” afirmen els delegats de SATSE Catalunya

La situació s’ha agreujat encara més durant l’octubre per la decisió de la Direcció de no cobrir contingències laborals , com baixes per malaltia o reduccions de jornada. Això, unit a l’augment de baixes per IT típic d’aquesta època de l’any a causa de refredats, grips i altres malalties respiratòries, ha creat una situació insostenible per als professionals.

“Els qui treballem a la sanitat també som persones. Refredats, grips i malalties respiratòries són comuns en aquesta època i nosaltres hi estem especialment exposats. Com a resultat, les baixes entre el personal han augmentat, i al no cobrir-se, la sobrecàrrega és extrema”, conclou Ceresuela.

Una solució immediata

SATSE Catalunya demana tant a la direcció del centre com a l’Institut Català de la Salut que posin una solució immediata al problema de personal a Vall d’Hebron abans que la situació esdevingui extrema. “Com a primera mesura de xoc, cal posar substituts a tots els llocs de treball que ara estan descoberts i anar incorporant aquestes persones com a part de la plantilla” demanen des del Sindicat.

SATSE Catalunya recorda que la Vall d’Hebron és un dels hospitals més grans de Catalunya i de tot l’Estat espanyol, el que suposa atendre a una enorme quantitat d’usuaris. “No hem viscut els pics habituals de grip i COVID, perquè cada any el fred demora més, però no trigarem a tenir les urgències plenes i aleshores no tindrem prou personal” raonen des del Sindicat.

S'han fet ressò d'aquesta notícia: