Laboral

SATSE Catalunya alerta: “les retallades a Vall d’Hebron afectaran la qualitat assistencial”

La Direcció del centre ha informat als Sindicats que l’ICS demana una reducció pressupostària de 33 milions d’euros. La disminució d’activitat a l’estiu i la no renovació de personal de substitució apunta a un augment de les llistes d’espera

El sindicat de infermeria SATSE Catalunya ha alçat la veu en una protesta enèrgica després de l'anunci de retallades pressupostàries a l’hospital Vall d’Hebron. La Direcció ha comunicat als representants sindicals que l’Institut Català de la Salut demana un ajust de 33 milions d’euros, vint dels quals, l’hospital pensa reduir en despeses de personal, infraestructura i farmàcia. SATSE Catalunya ha alertat que “això tindrà una incidència greu pel ciutadà, ja que augmentarà les llistes d’espera i afectarà la qualitat assistencial”.

D’altra banda, els representants de SATSE Catalunya, estan en total desacord amb les raons amb les que es pretén justificar la reducció pressupostària. A banda de que l’Hospital ja no rebrà l’ajut dels fons COVID, l’Administració ha posat sobre la taula que part del problema és fer front a les millores salarials incloses al III Acord de l’Institut Català de la Salut.

“Ens han comunicat que els càlculs del que suposaven les millores s’havien fet sobre la plantilla existent al primer semestre del 2023 i que un creixement de contractes al segon semestre provoca que no quadrin els números” expliquen els delegats de SATSE Vall d’Hebron. El representant del Sindicat afirma “això no té sentit, ja que la plantilla s’ha mantingut molt estable”.

L’equitat territorial

Una altra de les raons donades per reduir pressupost és l’anomenada “equitat territorial”, una manera que té l’Institut Català de la Salut de “forçar” als professionals a que abandonin els grans centres hospitalaris de referència. “No té sentit minvar la inversió en un centre que és cabdal en diverses especialitats i que atén a moltíssima població de fora de l’àrea metropolitana” expliquen des del Sindicat. L’Organització alerta també que el grau d’expertesa i especialització dels professionals de l’Hospital de Vall d’Hebron “és reconegut arreu i redunda en una qualitat assistencial excel·lent que no es pot veure desmantellada”.

Afectació a professionals i usuaris

La reducció pressupostària tindrà conseqüències directes en la qualitat i accessibilitat als serveis de Vall d’Hebron i en un augment de les llistes d'espera quirúrgiques. SATSE Catalunya recorda que “és justament en els procediments quirúrgics on es pot atendre a usuaris d’arreu perquè el centre disposa de coneixement, professionals experts i infraestructures que és impossible tenir arreu de tot el territori”.

Personal

Una de les mesures anunciades ha estat la no renovació de 200 contractes de reforç realitzats durant el període hivernal que altres anys sí s’han renovat. La pròpia Administració ha reconegut que aquest número pot créixer. “Ens temem que s’arribi a 400 professionals, el que suposa més càrrega assistencial per la plantilla i un empitjorament del servei que donem als usuaris” expliquen des de SATSE Catalunya. A més, això afecta les condicions laborals del personal i la possibilitat de conciliar la seva vida personal i laboral.

S'han fet ressò d'aquesta notícia: