Notes de premsa
Salut
La salut mental de les infermeres i fisioterapeutes, una responsabilitat compartida
13.01.25 | Catalunya
El Dia Mundial de la lluita contra la depressió, que promou la visibilització i prevenció de la malaltia, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya alerta que les condicions de treball, l’estrès crònic i la sobrecàrrega assistencial impacten directament en el benestar psicològic de les infermeres, infermers i fisioterapeutes.
“S’està posant en risc salut dels professionals i la qualitat de l’atenció que poden oferir” afirmen des del Sindicat d’Infermeria i afegeixen que “és imprescindible que ocupadors i administracions assumeixin el compromís de cuidar la salut laboral d’aquells que dediquen la seva vida a cuidar els altres”.
Un col·lectiu més afectat que la resta de la població
La prevalença de la depressió entre les infermeres i infermers és significativament més alta que en la resta de la població. L’any 2020 l’INE xifrava la incidència de la patologia entre la població general en un 7,4% (en dones) i un 5,4% (en homes). Una dada que cal comparar amb el percentatge d’infermeres i infermers que pateixen depressió segons diverses revistes científiques, que xifren la prevalença en fins a 22 % dels professionals.
Aquesta diferència posa de manifest la necessitat d’invertir en mesures preventives i polítiques laborals que garanteixin entorns de feina saludables. “És urgent atendre aquesta realitat i oferir recursos reals per millorar el benestar psicològic del col·lectiu”, destaquen des de SATSE Catalunya.
El burn-out: quan l’estrès es cronifica
El burn-out, també conegut com a síndrome del treballador cremat, és un altre fenomen vinculat a l’exposició prolongada a l’estrès laboral i que afecta greument al sector de les infermeres i fisioterapeutes. Es manifesta com un esgotament físic i mental que pot alterar la personalitat, l’autoestima i fins i tot la capacitat de desenvolupar tasques quotidianes. Si no s’aborda a temps, aquesta situació pot desencadenar trastorns depressius i reduir dràsticament la qualitat de vida dels professionals.
“Podem veure-ho com un primer pas cap a la depressió, que molts intenten evitar canviant de rumb professional i abandonant la seva carrera d’infermeres o fisioterapeutes” asseguren des de SATSE. “No ens ho podem permetre com a societat, necessitem als nostres professionals” afegeixen.
Cuidar la salut mental del personal d’infermeria
És fonamental que les infermeres i infermers aprenguin a identificar els estressors del seu entorn i a gestionar-los abans que esdevinguin crònics. No obstant això, aquesta responsabilitat no ha de recaure només en el professional. Les institucions i administracions sanitàries tenen un paper clau en la prevenció. Millorar les condicions laborals, garantir la conciliació, invertir en programes de suport emocional i reduir la sobrecàrrega assistencial són accions imprescindibles per protegir la salut mental dels professionals.
En aquest Dia Mundial de la lluita contra la Depressió, SATSE Catalunya posa de manifest la necessitat d’adoptar mesures que cuidin els cuidadors. “La salut de les infermeres i infermers no és només una qüestió individual; és una responsabilitat col·lectiva que afecta tot el sistema sanitari.”