Laboral

Les infermeres i fisioterapeutes del SISCAT reclamen una classificació professional justa

SATSE Catalunya ha realitzat un sondeig entre un miler de professionals de la sanitat concertada catalana, amb l’objectiu de recollir quines són les seves inquietuds laborals, de cara a la redacció de la plataforma de reivindicacions que defensarà SATSE en el marc de les negociacions del IV Conveni SISCAT.
Infermera atent pacient amb problema respiratori SATSE Catalunya

"Hem volgut que les infermeres i fisioterapeutes tinguin una eina directa per fer arribar les seves inquietuds i necessitats a les Meses de negociació del  Conveni. Volem que tots i totes tinguin veu” afirma Annabel Torres, responsable del SISCAT a SATSE Catalunya.  Per això, el passat mes de desembre, l’organització va distribuir un sondeig en el qual van participar més de 1.000 infermeres, infermers i fisioterapeutes que treballen en centres concertats catalans.

Tot i que és una qüestió que es regula a través d’una normativa d’àmbit estatal, SATSE Catalunya ha volgut copsar el pes que infermeres i fisioterapeutes donen a la classificació professional. Un 91,63% dels enquestats i enquestades van marcar com a preocupació principal del col·lectiu aquesta qüestió.

Treballant pel que importa

En sintonia amb el que demanen els professionals, SATSE fa anys que treballa per una reclassificació professional justa que inclogui a fisioterapeutes i infermeres en el grup que mereixen per la seva formació i feina. El Sindicat ha fet pressió institucional, presentat mocions, organitzat concentracions i jornades informatives per denunciar la discriminació i la necessitat d'una nova classificació professional.

Els enquestats i enquestades també van considerar important millorar qüestions com la carrera professional o la reducció d’hores de jornada als horaris nocturns

SATSE Catalunya va aconseguir el 2023 una millora retributiva significativa a l’àmbit del SISCAT que va ser un primer pas cap a la equiparació econòmica, sent la primera autonomia i àmbit sanitari que ho feia. “Volem el reconeixement i l’accés al desenvolupament professional que mereixem” afirma Annabel Torres que apunta que la plataforma de reivindicacions que prepara el Sindicat, “apunta a unes condicions que posin infermeres i fisioterapeutes, de facto, en el lloc que els hi pertoca”. 

Altres prioritats

Altres qüestions que els enquestats també van marcar com importants per al col·lectiu s’encabeixen en els àmbits de les retribucions, la formació o la jornada laboral. Les respostes demostren la voluntat d’infermeres i fisioterapeutes de millorar remuneracions, però també de millorar factors que ajuden a conciliar (com ara jornada o horaris) i de formar-se per millorar i avançar en la seva professió.  

Perfil de l’enquestat

Del miler de respostes recollides,  el 91,76% corresponen a professionals d'infermeria i el 8,67% a fisioterapeutes. Aquesta àmplia participació demostra el compromís i l'interès dels professionals sanitaris en la millora de les seves condicions laborals. A més, el 21,84% dels enquestats estan en possessió d’una especialitat infermera, destacant les especialitats de familiar i comunitària, d'obstetrícia-ginecologia, salut mental i geriatria com les més comunes. Pel que fa als àmbits de treball, el 64,29% dels participants treballa en hospitals, el 22,99% en atenció primària i el 6,53% en centres sociosanitaris.