Visibilitat i reconeixement

Transformació tecnològica i formació contínua: clau per a una sanitat pública inclusiva

SATSE Catalunya i la Federació ACAPPS s’han reunit per posar en comú propostes dirigides a millorar l’accessibilitat de l’entorn sanitari per a les persones sordes que es comuniquen de forma oral.
nena amb implant coclear

En una trobada recent al Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya, Víctor Motos, Secretari d'Acció Sindical, i Carmen Navarro, delegada de primària de SATSE Barcelona, s’han reunit amb Domingo Reina, representant  de la Federació ACAPPS (Federació d'Associacions Catalanes de Famílies i Persones amb Sordesa  per discutir la millora de l'accessibilitat sanitària per a les persones amb sordesa que es comuniquen oralment. “L'objectiu comú és millorar l’atenció i la comunicació, col·laborant entre col·lectius d’usuaris i professionals” afirmen des de SATSE Catalunya. 

Després de la reunió, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya conclou que “la transformació tecnològica i la formació contínua dels professionals de la salut esdevenen dos eixos fonamentals per crear un entorn inclusiu i accessible”.

Mesures tecnològiques

Durant la reunió, es va donar relleu a la importància d’implementar mesures tecnològiques com ara els bucles magnètics en les sales d'espera i als taulells, així com les pantalles d’avisos. Tot i que la implantació d’aquests avisos visuals ja està resolta en molts centres de l’Institut Català de la Salut (ICS), no ho està la dels bucles magnètics. Aquests aparells amplifiquen el so d’un micròfon directament a l’audiòfon de la persona amb sordesa. Un sistema que redueix el soroll de fons i millora significativament la comprensió, facilitant una comunicació més clara i efectiva.

“Comptar amb aquests aparell és essencial, però ho és encara més, informar el personal sobre la instal·lació i funcionament de l’eina, ja que és molt senzilla, però sovint les persones que l’ha d’utilitzar desconeixen la seva utilitat” afirmen des de SATSE Catalunya.  

Formació continuada 


Un altre punt clau de què es va parlar a la reunió, va ser la necessitat d’ampliar els coneixements del personal sanitari i administratiu sobre la comunicació amb persones amb sordesa que es comuniquen oralment i el funcionament dels implants coclears. Mentre que l’audiòfon amplifica el so, l’implant substitueix la funció de l’oïda interna i des de ACAPPS afirmen que familiaritzar-se amb aquesta tecnologia ajudarà a crear un entorn de comunicació més eficaç i empàtic. Proposen que sanitaris i personal d’administració provin algun dels simuladors en línia que existeixen i així “fer-se una idea del funcionament”. 


 

- Domingo Reina, representant de l'a Federació dAssociacions Catalanes de Famílies i Persones amb Sordesa, Victor Motos, secretari d'Acció Sindical de SATSE Catalunya i Carmen Navarro, delegada de SATSE Barcelona - 

Identificació

Durant la trobada també es va tocar el tema de l’historial del pacient i la possibilitat que se l’identifiqui clarament com a persona sorda, com es fa amb altres situacions.  És important que la necessitat d’adaptar les vies de comunicació amb l’usuari quedi clar tant en la història clínica a la qual poden accedir els professionals sanitaris com a les dades que consulta el personal administratiu. Aquesta mesura permetria anticipar-se i evitar comunicacions ineficaces, millorant l’atenció a pacients amb pèrdua auditiva en diferents àmbits de la sanitat pública.

Totes les parts van coincidir que la combinació de tecnologia i formació contínua serà fonamental per assegurar una sanitat inclusiva i accessible. Els representants de SATSE Catalunya es van comprometre amb la Federació ACAPPS a seguir treballant amb una visió inclusiva i amb voluntat d’adaptar les seves activitats, comunicacions i formacions perquè siguin cada cop més accessibles.