Actualitat
Professional
SATSE Catalunya i AFICC aborden les inquietuds de les infermeres de primària a la concertada
22.11.24 | Catalunya
SATSE Catalunya i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) s’han reunit per abordar les inquietuds i necessitats del col·lectiu i col·laborar en la definició de propostes per a les negociacions del IV Conveni SISCAT.
La trobada ha comptat amb la participació d’Annabel Torres, responsable del SISCAT a SATSE Catalunya; Raül Martín i Cristina Murillo, delegats d’Atenció Primària, Jaime Bataller, vicepresident d’AIFICC, i David G. Boigas, membre del grup de treball de Gestió d’AIFICC.
L'AP al centre de transformacions sanitàries
La reunió forma part d’una sèrie de trobades que el sindicat SATSE Catalunya tindrà amb associacions professionals que representen a diferents sectors de la professió. “Les infermeres a les quals representem a la negociació col·lectiva també formen part d’aquestes associacions i agrupacions, per tant, cal escoltar les seves reivindicacions i portar a la mesa allò que els preocupa” afirma la responsable de SATSE SISCAT, Annabel Torres.
L’Organització ha decidit iniciar aquesta ronda de trobades amb l’AIFICC per la importància creixent de l’Atenció Primària dins del sistema sanitari. Els darrers anys, les administracions i empreses sanitàries han centrat els esforços a potenciar una atenció més pròxima als usuaris. No obstant això, SATSE alerta que aquestes transformacions han d’anar acompanyades de garanties per als professionals.
"Les garanties jurídiques i la remuneració adequada centraran les nostres demandes per primària” afirmen desde SATSE Catalunya
“Les infermeres, fisioterapeutes i llevadores de primària han estat al capdavant d’aquests canvis, però qualsevol modificació té un impacte directe en la seva càrrega laboral i condicions”, ha destacat Annabel Torres. Per això, el Sindicat exigeix seguretat jurídica, reconeixement de competències i una remuneració adequada per assegurar que les reformes siguin sostenibles tant per als professionals com per al sistema.
Temes clau
Durant la trobada amb l’AIFICC, s’han tractat qüestions que preocupen especialment la infermeria d’Atenció Primària. Entre elles, la millora de les condicions laborals de les professionals que treballen en zones aïllades o de difícil accés, així com la necessitat de reforçar les plantilles per garantir una atenció equitativa a tot el territori. També s’ha posat de manifest la importància d’oferir més recursos per a les visites domiciliàries, una activitat essencial que requereix més protecció i suport per als professionals.
El vicepresident de l’AIFICC, Jaime Bataller, va remarcar la importància del reconeixement de les especialitats d’infermeria i la regulació dels nous rols professionals emergents. “Tenim moltíssims professionals formats a qui no s’està reconeixent el seu esforç i dedicació. Des del Sindicat, en la negociació heu de buscar un equilibri i, com a mínim, una equiparació amb el Conveni de l’ICS” va afirmar Bataller. El vicepresident va opinar que aquesta manca de reconeixement incideix en la decisió de fer o no l’especialitat.
"Tenim moltíssims professionals formats a qui no s’està reconeixent el seu esforç i dedicació." afirma Jaime Bataller, vicepresident d'AIFICC
“El problema que tenim a Catalunya és que la gent no té la motivació de fer l’especialitat i opten per altres sortides professionals. Al final si no treballem aquesta manca de motivació, tindrem fuites constantment i gent desmotivada. No hi ha res pitjor que un professional competent desmotivat” afirma. El Sindicat i l’Associació es van mostrar en sintonia pel que fa al reconeixement de les especialitats, que ja era un dels punts que SATSE Catalunya volia incloure en la seva plataforma i que considera bàsic.
Construïnt conjuntament
Amb aquesta reunió, SATSE Catalunya reafirma el seu compromís amb el diàleg i la col·laboració amb les associacions professionals. “L’Atenció Primària és un dels pilars del nostre sistema sanitari, i escoltar les necessitats dels professionals és essencial per garantir una assistència de qualitat”, ha conclòs Annabel Torres amb optimisme.
El Sindicat continuarà aquesta ronda de trobades per assegurar que la Plataforma que es presenti a les negociacions del IV Conveni SISCAT reflecteixi les veritables necessitats de tots els col·lectius que conformen la professió.