Visibilitat i reconeixement

SATSE Catalunya exigeix a Els Matins de TV3 la rectificació de les declaracions de Jordi Barbeta

El Sindicat reclama una disculpa del col·laborador del programa, Jordi Barbeta, que en la seva intervenció d’ahir va “menystenir i infravalorar la professió infermeria”.

SATSE Catalunya ha exigit aquest matí al programa de Els Matins de TV3, que desmenteixi les declaracions d’ahir fetes pel seu col·laborador, Jordi Barbeta, en les que afirmava que els estudis de Tècnic Sanitari estaven “per sobre” dels d’infermeria. El Sindicat considera que “una televisió pública no es pot permetre desinformar a la ciutadania sobre una qüestió tant important com son les competències dels professionals que cuiden de la seva salut”. D’altra banda, demana al periodista que es retracti i disculpi ja que va “menystenir i infravalorar” als infermers i infermeres catalans, que son professionals amb els estudis “més complerts i amplis de tota Europa”.

 
SATSE Catalunya recorda que, tot i que Barbeta intervenia col·laborava en l’àmbit de la opinió, en el seu discurs donava com a certes i informatives dades totalment errònies. “El periodista va demostrar la seva àmplia ignorància sobre el Pla Bolonya i la realitat dels estudis sanitaris a Catalunya i a la resta d’Europa” argumenta SATSE Catalunya. El Sindicat afegeix que “és important que la nostra televisió expliqui a la ciutadania la realitat i desmenteixi unes declaracions que porten a la confusió als usuaris de la sanitat”. 


Competències, no jerarquia


SATSE Catalunya també demana que “es deixi de parlar de jerarquies i s’entengui que cada professional té uns estudis que li donen certes competències que ha d’exercir en col·laboració amb els altres professionals en un equip multidisciplinar”. 


A Espanya, els estudis universitaris de Grau d’Infermeria segueixen l’estructura del Pla Bologna, el que significa un programa de quatre anys en el que es cursen 240 crèdits i que possibiliten la posterior especialització, l’accés al màster de dos anys i el doctorat. Com és conegut, els estudis de Formació Professional fa anys que es van reestructurar en el que s’anomenen Cicles Formatius de Grau , uns estudis no universitaris que el Ministeri d’Educació defineix com a “propers a la realitat del mercat de treball i que donen resposta a la necessitat de personal qualificat especialitzat”.  


Els cicles formatius sanitaris son de dos anys i qualifiquen per a realitzar tasques en àmbits específics i especialitzats, com ara radiologia o anatomia patològica, amb competències pròpies i diferenciades.