Actualitat

Laboral

Alerta sobre la creixent afectació psicosocial en infermers i infermeres

Xavier Massabé, responsable de Salut Laboral de SATSE Catalunya, ha participat al programa En bones mans d’Onda Cero per analitzar l’impacte de la sobrecàrrega assistencial en la salut de les infermeres, una situació agreujada per la manca de personal i que afecta greument el benestar físic i mental dels professionals.
enfermeras sentadas esperando

Massabé ha destacat que els problemes psicosocials, com l’ansietat, la depressió o l’esgotament professional, són cada vegada més freqüents entre el col·lectiu.

També ha denunciat la dificultat per reconèixer aquests trastorns com a malalties laborals: “Pots tenir un cap que et digui que marxis a casa, però és difícil que un atac d’angoixa te’l reconeguin com a malaltia laboral si ets infermera o infermer”, ha explicat.

Ràtios adequats d’infermeria

Durant l’entrevista, ha recordat que el Sindicat d’Infermeria SATSE va impulsar la Llei de Seguretat del Pacient com a Iniciativa Legislativa Popular (ILP), amb el suport de milers de ciutadans, per garantir uns ràtios adequats d’infermeres per pacient.

Aquesta mesura, segons Massabé, no només milloraria la seguretat dels pacients, sinó que també reduiria els problemes de salut física i mental  dels professionals i el desencant amb la professió.

“Necessitem condicions que preservin la salut laboral i emocional de les infermeres. Amb una ràtio adequada i un reconeixement professional digne, podríem frenar l’augment de casos d’ansietat i depressió que afecta les nostres professionals”, ha conclòs.