Desenvolupament professional

SATSE Catalunya afirma que “encara queden reptes” pel que fa a les especialitats infermeres durant el II Congrés Internacional de Infermeria del Treball

“Malgrat els avanços, encara enfrontem reptes significatius en el ple desenvolupament de totes les especialitats d'infermeria” va reclamar Victor Motos, Secretari d'Acció Sindical de SATSE Catalunya, durant la seva intervenció en el II Congrés Internacional d'Infermeria del Treball. La trobada, que va tenir lloc a Barcelona, va reunir especialistes d'aquest àmbit de tota Espanya.

Motos va titllar la implementació de les especialitats de “irregular i insuficient” i va afirmar que està deixant “a molts professionals sense el reconeixement i suport adequats en els seus rols especialitzats”. En aquest sentit va recordar que l'especialitat medicoquirúrgica està encara per desenvolupar i va opinar que “és debatible si encara es podrian crear més”.

Creació de places d'especialistes

Durant la seva intervenció al II Congrés Internacional d'Infermeria del Treball, Motos va destacar que és important mantenir “la unitat de la professió”, afirmant que l'especialització s'ha d'entendre com “un aprofundiment en un àmbit específic de la disciplina infermera que proporciona una major capacitació i formació”. Aquesta formació és el que justifica la creació de “llocs de treball diferenciats i l'assumpció de competències específiques, és a dir, la creació de places d'especialista”.


 

L'infermer va recordar que SATSE ha “lluitat i continua lluitant” per la creació d'aquests llocs i apunta una de les últimes fites aconseguides: el reconeixement econòmic dels i les professionals amb una especialitat en l'últim Acord de l'Institut Català de la Salut.

Infermeria del treball

Quant a l'especialitat de la infermeria del treball, Motos va ressaltar que és “un camp amb un paper fonamental” però el seu desenvolupament es veu enfosquit per la multiplicitat de Convenis Col·lectius pels quals es regeixen els seus integrants. “Advoquem per una major atenció i suport a la infermeria del treball de manera transversal, en la sanitat pública, concertada, en els grans grups de la privada o en els serveis de salut laboral propis de cada empresa” va afirmar.

El Secretari d'Acció Sindical va assegurar que SATSE “porta anys de lluita i hem aconseguit el reconeixement de l'especialitat d'infermeria del treball en convenis col·lectius com el del Parc Salut Mar de Barcelona”.

En conclusió, el discurs de Víctor Motos va reflectir el compromís de SATSE Catalunya amb l'impuls i reconeixement de les especialitats infermeres, inclosa la infermeria del treball, en benefici de la qualitat i seguretat de l'atenció sanitària en totes les àrees.