Laboral

SATSE lidera la implementació de mesures de protecció davant el formaldehid a l’Hospital General de Catalunya

Davant la insistència del Sindicat d’Infermeria SATSE, l’hospital ha començat a formar al personal i dotar de kits antivessament de formaldehid. Aquesta mesura protegeix els professionals de l’exposició a una substància cancerígena que en certes àrees es manipulava sense aquest recurs de protecció.
laboratori amb tubs de formaldehid

El Sindicat d’Infermeria SATSE ha aconseguit una fita clau en matèria de salut laboral a l’Hospital Universitari General de Catalunya (HUGC), després d’una intensa acció sindical. 

Gràcies a la seva insistència i a la pressió exercida mitjançant reunions i una carta amb ultimàtum, el centre ha implantat kits antivessament de formaldehid i ha iniciat la formació del personal en quiròfans, sala de parts, consultes externes i àrees de cirurgia menor, on fins ara no existien protocols adequats.

Substància perillosa

El formaldehid és una substància química utilitzada habitualment per a la fixació de teixits i mostres en anatomia patològica,sala de parts,cirurgia i consultes externes. Tot i que la seva manipulació ja es realitzava correctament en l’àrea d’anatomia patològica, altres espais assistencials no comptaven amb els equips de protecció necessaris ni amb protocols d’actuació en cas de vessaments. 

“No hi havia kits ni formació, i això posava en perill la seva salut” afirma la delegada Eli Domínguez

Aquesta situació suposava un risc per a la salut del personal, especialment per a professionals joves i en edat fèrtil, atès que el formaldehid és una substància classificada com a cancerígena, mutagènica i tòxica per a la reproducció.

Formació, equips i protocols

“Ens trobàvem amb professionals que actuaven de bona fe, però desconeixien el risc real d’exposició i no sabien el protocol adequat davant un vessament”, explica Eli Domínguez, delegada de SATSE a l’Hospital General de Catalunya i responsable dels centres privats a SATSE Barcelona. “No hi havia kits ni formació, i això posava en perill la seva salut” afirma la delegada.

Davant la mancança, les delegades van plantejar el problema en diverses reunions i, finalment, van enviar un ultimatum per escrit a la Direcció  exigint la dotació immediata de kits antivessament i la formació específica del personal. “L’administració del centre ha reaccionat i ja estan començant a implementar les mesures sol·licitades. Cal que reconeguin la importància de garantir la seguretat dels seus treballadors” explica Domínguez

Salut laboral: prioritària

SATSE Catalunya recorda que la Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals obliga les empreses a garantir la formació adequada i els equips de protecció necessaris per al personal exposat a agents químics perillosos. L’acció a l’Hospital General  s’emmarca dins dels esforços continus de SATSE per millorar les condicions laborals i la seguretat dels professionals sanitaris a Catalunya.