Política sanitària

“Coneixem els problemes, ara cal aplicar solucions”

Arran de la Mesa d’Harmonització que ha tingut lloc avui, el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya, ha interpel·lat al conseller Balcells, exigeix acabar amb limitacions pressupostàries imposades durant les retallades que dificulta una “harmonització real” de tota la sanitat catalana. També ha reclamat que es compleixi el compromís de retroactivitat de totes les millores econòmiques pactades a l’ICS.

Avui s’ha tancat el tercer dia de reunions de la Mesa d’Harmonització, que ha tingut lloc aquesta setmana i en la que SATSE Catalunya ha urgit al conseller Balcells a “començar a aplicar solucions”. “No volem parlar de problemes, volem trobar respostes reals a les necessitats del sistema” han afirmat els representants del Sindicat, que asseguren que les mancances estan “molt ben identificades”.


Pel que fa a l’harmonització, SATSE Catalunya ha apuntat que existeixen diverses barreres que impedeixen que sigui una realitat, com ara el manteniment dels límits pressupostaris derivats de les retallades i el fet que l’Institut Català de la Salut (ICS) no està aplicant la retroactivitat correctament a totes les millores salarials.


Límits pressupostaris


SATSE Catalunya ha urgit a l'eliminació de les barreres pressupostàries que fan que hi hagi millores als Convenis Col·lectius i Acords que no es puguin aplicar “de facto” o que s’apliquin segons la titularitat del centre. “Això fa que sigui absurd harmonitzar el sector públic i concertat, si l’aplicació de les millores no es pot fer a tots els centres” expliquen. Com a exemple posa el cas dels ajuts socials i tiquets menjador que es poden atorgar a treballadors de centres de titularitat privada, com ara Sant Joan de Déu, però no als Consorcis o l’IAS que (tot i formar part del SISCAT) estan constrets per aquestes limitacions pressupostàries.

No volem parlar de problemes, volem trobar respostes reals


“Instem al Govern a què negociï amb els grups parlamentaris i prioritzin l'eliminació d’aquests límits al pressupost” afirma SATSE Catalunya. Això, entre altres coses, permetrà recuperar ajudes socials pels professionals sanitaris, com ara el Fons d’Acció Social (FAS) a l’Institut Català de la Salut, els ajuts per fills o filles discapacitats a tots els centres del SISCAT o altres mesures socials presents a pactes propis (escola bressol, llibres per fills menors...).


Retroactivitat de les millores


SATSE Catalunya també ha reclamat que totes les millores econòmiques pactades a l’ICS tinguin efectes retroactius a la signatura del III Acord. En aquest sentit, SATSE Catalunya denúncia que l’única millora que l’entitat està aplicant des de la signatura és la relativa a l’atenció continuada, però la resta ha de ser també des d'aquesta data. Com a exemple posa la carrera professional d’especialistes, la dedicació especial d’infermeres, el complement d’homologació, entre altres...

Fiscalitzar l’ICS

SATSE Catalunya també ha exigit a la Conselleria que “fiscalitzi” a l’Institut Català de la Salut, ja que “s’està demorant excessivament en tancar qüestions primordials per poder fer una harmonització real”. SATSE Catalunya recorda que encara està pendent la incorporació al III Acord de totes aquelles parts del redactat que no varien respecte a l’anterior, a més del desenvolupament de temes com ara la retribució de trasplantaments, de la infermera de pràctica avançada o el desenvolupament de qüestions relatives a la conciliació.


“Li hem dit directament al conseller Balcells, que cal que supervisi a l’entitat i posi pressió perquè tots aquests temes es desenvolupin, pactin i quedin tancats per a la seva aplicació” expliquen els representants de SATSE Catalunya. El sindicat assegura que “no podem harmonitzar els dos àmbits si queden tants aspectes pendents de resolució a l’entitat pública”.

Problemes compartits


Finalment el sindicat ha volgut recalcar que hi ha “problemes compartits” entre la sanitat pública i concertada “que fa molt de temps que reivindiquem”. SATSE Catalunya assegura que tots els agents implicats tenen “mancances i problemes identificats, que no es poden ignorar durant més temps”.


Un d’ells és el reconeixement del fet que els graus d’infermeria i fisioteràpia han de formar part de la classificació professional que pertoca, junt amb els altres graduats de 240 crèdits ( grup A a l’ICS, grup 1 al SISCAT). La regulació uniforme de les especialitats d’infermera, la retribució de les DPO o els desplaçaments per realitzar atenció domiciliària a l’hospital i a la primària son entre, altres, problemes compartits.


El conseller està d’acord amb el nostre plantejament i s’ha compromès a traslladar, les propostes que ha manifestat SATSE, durant la tramitació parlamentària dels pressupostos que es farà durant el mes de març de l’any 2024. D’altra banda hem sol·licitat també que s’apliqui el concepte de difícil cobertura al SISCAT, tal i com està reconegut en el III Acord de l’ICS.