Laboral

Càrrega assistencial insostenible al Pere Virgili: “una infermera per dues plantes i seixanta pacients”

El Sindicat s’ha dirigit en reiterades ocasions a la Direcció, però davant de la inacció de l’empresa, ha decidit denunciar l’assumpte davant d'Inspecció de Treball.

El Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya ha presentat una denúncia formal a la Inspecció de Treball contra el Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, acusant l'empresa de negligència i posant de manifest una situació de sobrecàrrega insostenible que posa en risc la salut del personal d'infermeria i la qualitat de l'atenció als pacients.  A l’escrit, el Sindicat acusa a l’empresa de mantenir obertes dues plantes hospitalàries sense la suficient cobertura de professionals i demana corregir la situació amb urgència. 
 

Situació crítica


Els professionals d'infermeria del Parc Sanitari  Pere Virgili es troben en una situació crítica des de que la Direcció va decidir reobrir dues plantes del centre que estaven tancades per manca de personal. Això està suposant una sobrecàrrega de treball físic i mental enorme, en especial al torn de nit, on una sola infermera ha passat d’atendre a 30 pacients a encarregar-se de 60 distribuïts en dues plantes. Els tècnics en cures auxiliars d'infermeria (TCAI) també pateixen el problema ja que es veuen obligats a assumir tasques que no els hi corresponen.

A més de l’excessiva càrrega assistencial, el personal d'infermeria de torn de matí i tarda es veu sotmès a pressions per part de la supervisió d'infermeria que els hi demana doblar torn (matí i tarda). “No s’estan respectant els descansos mínims obligatoris establerts pel Conveni i l'Estatut dels Treballadors, estem esgotades perquè s’estan creant unes condicions laborals insostenibles” afirmen les delegades de SATSE Catalunya.


Accions de SATSE


La Secció Sindical de SATSE Pere Virgili ja va fer diverses crides a l'empresa, la darrera en una carta datada el 4 de gener de 2024, demanant la correcció immediata de la situació de sobrecàrrega i instant a tancar temporalment una de les plantes afectades per garantir la cobertura de personal adequada. Al no obtenir resposta als seus requeriments,  SATSE Catalunya ha decidit presentar una denúncia a la Inspecció de Treball i Seguretat Social


SATSE Catalunya insta l’Òrgan a aixecar acta i requerir a l'empresa que prengui les mesures necessàries per corregir la situació de sobrecàrrega de treball, salvaguardant tant la salut del personal com la qualitat de l'atenció als pacients.

Amb la denúncia, SATSE Catalunya també intensifica la seva campanya de protesta i sensibilització, que s’ha iniciat amb una penjada massiva de cartells que posen de manifest la situació crítica a la qual es veuen sotmesos els professionals de la salut al Pere Virgili i demanen el suport de la comunitat per exigir canvis immediats.