Desenvolupament professional

SATSE Catalunya reclama la incorporació de les infermeres escolars per garantir la salut sexual dels adolescents

El Dia Mundial de la Salut Sexual les infermeres recalquen que la seva presència als centres docents millorarà la "preocupant llacuna en l'educació sexual dels joves" de la que ha alertat l'OMS.
les infermeres ensenyen a la població salut sexual

Amb motiu d'aquesta efemèride, que se celebra el 4 de setembre, el Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya fa una crida urgent a les autoritats sanitàries i educatives catalanes per reclamar la incorporació efectiva de la figura de la infermera escolar en tots els centres educatius de Catalunya. Aquesta demanda es reforça davant les preocupants dades que s'han fet públiques recentment sobre la disminució de l'ús del preservatiu entre els adolescents, tal com recull un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Segons aquest informe, gairebé el 30% dels adolescents de 15 anys a l'estat espanyol no va utilitzar preservatiu en la seva última relació sexual, una tendència que l'OMS considera “alarmant” i que s'estén a escala europea. A més, es posa de manifest que un 25% dels adolescents sexualment actius a Espanya no utilitzen ni preservatius ni altres mètodes anticonceptius, fet que els exposa a un major risc de malalties de transmissió sexual (MTS) i embarassos no desitjats.

Referent d’educació per a la salut a l’escola

La infermera escolar és una figura clau per abordar aquests riscos des de l'educació i la prevenció.  SATSE Catalunya defensa que la incorporació d'una infermera a la plantilla de tots els centres educatius catalans permetria oferir un suport essencial als joves, proporcionant-los informació, consell i atenció personalitzada en matèria de salut sexual. 

“Tenir una figura referent d’educació per a la salut contribueix a crear entre els joves una major consciència sobre l'ús de mètodes anticonceptius i els ofereix un espai segur on parlar obertament de temes com el consentiment, les relacions íntimes, la identitat de gènere i l'orientació sexual” afegeixen des del Sindicat.

"Aquesta preocupant disminució de l'ús del preservatiu entre els joves és el resultat d'una manca d'educació sexual adequada i d'un suport insuficient en els centres educatius. La figura de la infermera escolar és fonamental per revertir aquesta tendència i garantir que els nostres adolescents tinguin les eines i els coneixements necessaris per prendre decisions informades sobre la seva salut sexual", han afirmat des de SATSE Catalunya.


Biaix econòmic

L'informe de l'OMS també assenyala que els adolescents de famílies amb menys recursos tenen una major probabilitat de ser sexualment actius i una menor tendència a utilitzar protecció, la qual cosa agreuja les desigualtats en salut.

Per aquest motiu, SATSE Catalunya subratlla la importància d'assegurar la presència de la infermera escolar a tots els centres, especialment en aquells situats en zones més desfavorides, per tal de garantir una atenció equitativa i de qualitat a tots els alumnes.

El Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya insta les autoritats a actuar amb celeritat per implementar aquesta mesura, que consideren essencial per protegir la salut i el benestar dels adolescents a Catalunya.
 

S'ha fet ressò d'aquesta notícia: