Desenvolupament professional

El 93,6% del professorat català reclama una infermera pel seu centre

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha comprovat que la gran majoria de centres (un 88,8%) no disposen de personal sanitari. Una dada preocupant és que el 91,3% dels docents afirmen que al seu centre assisteix algun alumne amb problemes de salut o condicions físiques o psíquiques que requereixen atenció d'un professional de la salut.
Enfermera tomando la temperatura a un niña

L'enquesta d'opinió realitzada pel sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya ha proporcionat resultats contundents que reflecteixen la clara demanda del professorat català de comptar amb infermeres escolars a escoles i instituts.

L’estudi ha analitzat diversos aspectes relacionats amb la presència d'aquests professionals en l'àmbit educatiu, i els resultats són innegables: acabat el curs 2022/23 la gran majoria de centres docents catalans no tenen infermera escolar en plantilla i la pràctica totalitat del professorat creu que la figura seria necessària a la seva escola. 

L'enquesta, que ha abastat tots els nivells educatius, des de l'educació infantil fins a l'educació secundària, ha posat de manifest que només el 11,2% dels centres compten amb una infermera escolar a la seva plantilla. Això significa que el 88,8% dels centres educatius de Catalunya no disposen d'aquesta figura professional, fet que “posa de relleu la necessitat imperant de millorar l'atenció sanitària als centres educatius i d'introduir una major presència d'infermeres escolars en el sistema educatiu” afirma SATSE.  

En aquest sentit, una dada preocupant és el fet que el 91,3% dels docents afirmen que al seu centre hi ha alumne o alumnes amb problemes de salut o condicions físiques o psíquiques que requereixen atenció d'un professional de la salut.

S'està afectant dos drets de la canalla: el de l'educació i el de la salut

“Això afecta a dos drets fonamentals de la canalla: el de l’educació i el de la salut” afirmen des de SATSE Catalunya i recorden que hi ha patologies cròniques bastant freqüents com ara la diabetis o l’asma per les quals la presència d’una infermera asseguraria “el correcte seguiment, l’assistència immediata en cas de sorgir algun problema i alhora garantiria la total integració de l’alumne a la vida escolar”.   

La opinió del professorat 

A més, la gran majoria del professorat enquestat, concretament el 93,6%, creu fermament que els alumnes del seu centre es beneficiarien d'aquesta figura professional, reconeixent el valor afegit que l'atenció sanitària aporta a l'entorn educatiu.

Pel que fa a la secció “oberta” de l’enquesta on els participants podien expressar la seva opinió, destaca la utilització de termes com ara “seguretat” o “tranquil·litat” i els comentaris referents a la necessitat d’un professional sanitari per a lidiar amb accidents o problemes de salut puntuals o crònics. Els professors també afirmen que una infermera a l'escola seria essencial per promoure hàbits saludables, realitzar l'educació sanitària i proporcionar informació veritable sobre temes relacionats amb la salut física i emocional dels alumnes.  

Figura absent, però necessària 

Els resultats de l'enquesta han posat de relleu la necessitat d’assegurar la presència d'infermeres escolars a tots en els centres educatius, però també la importància de promoure i implementar plans i polítiques que permetin una atenció sanitària més completa i integral per als estudiants.

“És hora de prendre mesures concretes per millorar l'assistència sanitària en l'àmbit educatiu i garantir el benestar dels alumnes, tot ajudant a crear una societat futura sana i amb coneixements que permetin prendre bones decisions sobre la seva pròpia salut” expliquen des de SATSE Catalunya.