Laboral

SATSE Catalunya denuncia que l’ICS no “reconeix” la titulació d’infermeres i fisioterapeutes

La institució manté aquests graduats sanitaris en una subcategoria, conservant una diferència acadèmica que va quedar obsoleta desprès de la implantació del Pla Bolonya.
Passadís d'un hospital

SATSE Catalunya ha denunciat avui que l’Institut Català de la Salut (ICS) no reconeix el fet de que infermeres i fisioterapeutes son professionals amb una titulació de grau universitari. El proveïdor sanitari treballa amb un sistema de classificació professional que estableix una divisió entre els graduats de 240 crèdits, mantenint una diferència acadèmica anacrònica. SATSE Catalunya exigirà en les negociacions del proper acord de condicions laborals de l’ICS, que s’homologuin les retribucions d’infermeres i fisioterapeutes amb les dels professionals del mateix nivell acadèmic.

La classificació professional vigent a l’ICS planteja una diferència entre els antic llicenciats universitaris (als que adjudica el Grup A1) i els que abans eren diplomats (als que manté en la subcategoria Grup A2). “El nostre objectiu final és que s’aboleixi la diferènciai que només hi hagi un grup A, ja que aquesta divisió, a més d’afectar les retribucions, condiciona el desenvolupament professional i l’accés a càrrecs de comandament de les infermeres i els fisioterapeutes” expliquen des de SATSE Catalunya.  Per aquesta raó, en l’àmbit estatal, SATSE està treballant per a que l’Estatut Marc estableixi amb claredat la pertinència d’aquests graus sanitaris al grup A.

Retribucions: un primer pas

Ara els sindicats i la institució sanitària estan en procés de negociació per arribar al III Acord de condicions laborals del personal estatutari de l’ICS, i SATSE Catalunya té com a un dels seus principals objectius que aquest text equipari les retribucions del grup A2 ( professions sanitàries de grau, infermeres, fisioterapeutes, llevadores, treballadors socials, terapeutes ocupacionals i optometristes) amb les del mateix nivell acadèmic (altres graus universitaris de 240 crèdits, com poden ser psicòlegs, biòlegs o economistes). 

SATSE Catalunya apunta que al sector concertat, SISCAT, “fa pocs mesos s’ha signat un Conveni que inicia aquesta homologació salarial” i planteja prendre-la com a “referent de mínims”. El Sindicat vol que durant la vigència d’aquest III Acord, s’augmentin les retribucions fins a arribar a igualar-les als sous d’altres col·lectius que treballen al sector sanitari concertat i que, fins ara, gaudeixen d’una percepció salarial més elevada.

“El gran deute que hi ha amb infermeres i fisioterapeutes és reconèixer que com a graduat sanitari formem part del Grup A  sense subdivisions. L’homologació salarial seria l’inici” asseguren des de SATSE Catalunya.