Laboral

SATSE exigeix explicacions pel tancament parcial de la UCI de nounats de Vall d’Hebron

Diversos professionals afectats, informats sense comptar amb la representació sindical. “Eliminar aquests llits i incubadores suposa perdre expertesa dels professionals i part d’un servei especialitzat d’alta qualitat” afirmen els delegats de SATSE al centre.
Nounat dins d'una incubadora

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya va exigir durant la pasada Mesa Sectorial de l’Institut Català de la Salut una resposta pel tancament parcial de la UCI neonatal de Vall d’Hebron, una decisió que afecta un servei d’altíssima especialització.


La Direcció no ha realitzat cap comunicació formal, però SATSE Catalunya preveu que els afectats seran al voltant de 12 infermeres i 4 TCAI. Alguns d’aquests professionals ja han estat informats directament del seu trasllat a altres serveis, sense consultar prèviament la Junta de Personal.  


“És una manca de respecte cap al dret de representació sindical. El canvi es comunica com un fet consumat i ja directament s´han bloquejat les habitacions  monitors etc.. , manllevant als professionals de la seva deguda defensa sindical”, lamenta Raúl Ceresuela, delegat de SATSE Vall d’Hebron. Aquesta manca de diàleg amb el sindicat suposa un greuge per als treballadors, que perden l’oportunitat de defensar les seves condicions laborals.

 
Inequitat assistencial

El tancament de 4 habitacions (llit per progenitors + 1 o 2 bressols depenent de la presencia de bessons) i  4 incubadores/bressols tèrmics afecta una UCI neonatal que compta amb el programa “Com a casa”, únic a la sanitat pública catalana. Aquest programa permet a les mares dormir dignament al costat dels seus nadons en estat semi crític, fomentant el vincle i el desenvolupament del nounat. “És un espai on les famílies poden estar a prop dels seus fills en un moment molt vulnerable. Era un servei inaugurat fa tant sols dos anys i que fins aquell moment no s’oferia a la sanitat pública catalana. “Una mancança que es va corregir al Vall d’Hebron i no entenem perquè ara ho volen desmantellar”, explica Ceresuela.


El delegat denuncia que aquest tancament “sembla que tendeix a beneficiar clarament la sanitat privada i concertada, on sí que es pot accedir a serveis similars”. “Es crea un biaix entre qui pot pagar i qui no”, afegeix. A més, en cas de complicacions greus, aquests pacients són derivats a Vall d’Hebron, fet que posa en evidència la necessitat d’un servei públic potent i accessible per a tothom.

La derivació de pacients es responsabilitat del Catsalut i per això els delegats exigeixen conèixer les dades de l’estudi que indica una baixada de la natalitat. “Volem saber si el descens en naixements afecta només a l’àrea de Barcelona de la que és referent l’Hospital i a les demés no. Si també afecta a la resta... perquè altres centres de la ciutat mantenen una alta ocupació?”, es pregunten els representants de SATSE.
 

Pèrdua d’expertesa

La decisió també comporta la pèrdua d’expertesa dels professionals especialitzats en neonatologia. “Aquesta és una atenció que requereix molta pràctica i coneixement específic. Desplaçar els professionals suposa una pèrdua irreversible d’aquesta experiència acumulada”, alerta Ceresuela. A més, recorda que la UCI de nounats  ja treballa “sota mínims”, amb ràtios molt elevades. "Les TCAI tenen al seu càrrec 7 pacients en comptes dels 4 habituals a altres UCIs. És inacceptable justificar-ho pel pes del pacient; el maneig del nounat és molt més complex", subratlla.


SATSE insisteix que cal revertir aquesta decisió per protegir un servei únic i imprescindible, garantir l’equitat en l’atenció, aprofitar els coneixements dels professionals i  respectar els seus drets laborals.