Política sanitària

SATSE Catalunya exigeix al Govern una dotació pressupostaria que permeti fer front a la negociació del IV Conveni SISCAT

El Sindicat, junts amb les altres formacions que formen part de la Mesa Negociadora, s’han reunit amb responsables del CatSalut per transmetre “la necessitat d’una dotació econòmica que permeti entomar els reptes del sector”
Façana del Departament de Salut

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha demanat avui al Govern de la Generalitat que prevegi durant l’elaboració dels pressupostos de 2026 una dotació econòmica suficient per poder avançar en la negociació del IV Conveni SISCAT. La petició, feta junt als sindicats presents a la Mesa Negociadora (CCOO, UGT i MC),  s’ha traslladat aquest matí en una reunió mantinguda amb representants del CatSalut.

Segons l’Annabel Torres, secretària autonòmica de SATSE Catalunya, "hi ha un estancament en les negociacions, degut en part a la inacció de les patronals i, en part, al fet que els pressupostos segueixen prorrogats des de 2023". En aquest context, el Sindicat ha volgut transmetre la seva preocupació al Govern, ara que s’ha anunciat que es començarà a treballar en els comptes del 2026 a la tardor.

"Cal que l’Administració “posi el coll on posa la boca” per fer efectives les conclusions a les què s’arriba a la Taula tècnica d’Harmonització"

SATSE Catalunya considera que aquests futurs pressupostos han d’incloure de manera clara i suficient els recursos necessaris per garantir una negociació efectiva del nou conveni, amb capacitat per abordar reptes estructurals del sector sanitari, com ara: eliminar la desigualtat entre ICS i SISCAT, la classificació professional o la recuperació dels ajuts socials, com els destinats a familiars amb discapacitat, que fa anys que estan bloquejats a moltes empreses públiques i consorcis.

"No pot ser que, perquè fa dos anys que els partits polítics no es posen d’acord sobre els comptes, els professionals en paguin les conseqüències. Cal fer sentir la nostra veu ara i donar un nou toc d’atenció perquè es calculi el cost real de les millores que necessita el sector sanitari", afirma Torres. "Ara és el moment de fer números. Que s’hi posin!"

Per aconseguir les mateixes condicions laborals, cal dotació

SATSE Catalunya també  posa sobre la taula la necessitat de tenir en compte que cal finançament per assolir l’objectiu de la Taula d’Harmonització. Un espai de treball que analitza les diferències entre les condicions laborals dels professionals de l’ICS i els dels centres que depenen del conveni  SISCAT, amb la voluntat  d’harmonitzar els dos sectors i d’eliminar les desigualtats.

"Ara és el moment de posar-hi el coll, no només la boca. Si realment volem una sanitat pública equitativa i justa, cal dotar econòmicament aquest procés ", conclou SATSE.