Notes de premsa

Política sanitària

SATSE Catalunya alerta que “els superambulatoris són un risc pel sistema sanitari públic i pels drets dels professionals”

El Sindicat afirma que el pla dels Centres de Salut Integral de Referència (CSIR) proposat pel Departament de Salut de Catalunya és “un perill que obre les portes a la privatització”. La suposada autonomia de gestió que es planteja està dirigida a retallar despesa i pressionar als professionals perquè “facin més per menys”.  
professionals sanitaris treballant

Un dia abans que el Departament de Salut anunciï quins seran els 20 ambulatoris on s’implementarà el nou model de Centres de Salut Integral de Referència (CSIR), el Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya ha volgut alertar sobre els riscos que suposa aquest projecte. Malgrat que es presenta com una reforma per millorar l’atenció sanitària, aquest model amaga riscos significatius que podrien perjudicar la qualitat assistencial i les condicions laborals dels professionals sanitaris.

SATSE Catalunya denuncia que el model CSIR parteix d’una gestió econòmica basada en capitació, és a dir s’estableix una dotació de recursos per persona. Aquells centres que atenguin més població rebràn més, a l’hora que aquells professionals que acceptin més contingent també. “Això pot traduir-se en retallades encobertes i en una pressió assistencial encara més elevada per als professionals de l’atenció primària” afirmen des del Sindicat SATSE.

"El que realment estan proposant és una fórmula que obre les portes a la privatització" afirma SATSE Catalunya

“El que cal és una inversió real en recursos humans perquè els centres no es converteixin en una màquines d'explotació” afirmen des del Sindicat. El sindicat també veu amb preocupació que l’assumpció de més contingent estigui vinculada a indicadors d’accessibilitat i satisfacció, ja que pot condicionar l’atenció a objectius econòmics més que a criteris clínics i assistencials.

La creació d’un “fons d’equip de gestió pròpia” pot afavorir la precarització laboral, ja que vincula els recursos disponibles als resultats econòmics i no a les necessitats reals de la població i dels equips de salut. “S’està permetent que el centre creiï la seva pròpia guardiola, i això sumat a l’autonomia en la cotractació, pot derivar en decissions dirigides a l’estalvi i no a la qualitat assistencial” afirma SATSE.

"El que realment estan proposant és una fórmula que obre les portes a la privatització", afirmen des de SATSE i assegura que l'autonomia i la desregulació en aquests centres permetran que interessos privats s'addueixin de l'atenció sanitària.

Autonomia organitzativa

L’augment de l’autonomia organitzativa, tal i com es planteja, pot portar a una fragmentació dels serveis i a diferències significatives en l’accés i la qualitat de l’atenció sanitària segons el territori.

Pel que fa a la llibertat de que cada centre prengui les seves pròpies decissions, al Sindicat SATSE també li preocupa la introducció de noves funcions i perfils professionals sense un desenvolupament clar de les competències. Rera l’expressió “desenvolupament professional” el projecte valida l’assignació de tasques a professionals que no tenen les competències adequades però que suposen un cost salarial menor.

L’autonomia plantejada incideix en les condicions laborals, que apunta SATSE “han de ser les pactades amb els sindicats, que som les entitats que representem la voluntat dels treballadors”.

Intel·ligència artificial

Pel que fa a la digitalització i l’ús de la intel·ligència artificial (IA), SATSE Catalunya alerta que la incorporació d’agents digitals i l’adopció de nous mòduls informàtics no pot suposar una sobrecàrrega addicional per als professionals ni una substitució de la relació humana en l’atenció als pacients. “No podem substituir l’empatia per l’eficàcia econòmica, ni a les infermeres, llevadores i fisioterapeutes per màquines” afirma SATSE.  En aquest punt el Sindicat afirma que com a consigna primordial “cal que sempre hi hagi una persona que més enllà de l’algoritme valori qüestions com ara el tipus de professional al que s’encamina la consulta o el nivell d’urgència de la mateixa”.  

Des de SATSE Catalunya exigim al Departament de Salut una revisió profunda d’aquest model i la garantia que qualsevol reforma sanitària es faci amb la participació i el consens dels professionals sanitaris. “La millora de l’atenció primària passa per més recursos, més professionals i condicions laborals dignes, no per experiments de gestió que poden posar en risc la qualitat de la sanitat pública” afirmen des de SATSE.

S'ha fet ressò d'aquesta notícia: