Política sanitària

SATSE Catalunya reclama la inclusió de fisioterapeutes en el nou comitè de reforma del sistema de salut CAIROS

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya vol expressar la seva preocupació pel fet que en la recent creació del Comitè d’Avaluació, Innovació i Reforma Operativa del Sistema de Salut (CAIROS), anunciat pel Departament de Salut i la Consellera Olga Pané, només hi hagi una infermera entre els onze membres experts seleccionats i cap fisioterapeuta.

Aquest comitè, que ha de jugar un paper crucial en la reforma estructural del sistema de salut de Catalunya, s'ha configurat amb experts en àmbits sanitaris, gestió pública i econòmica, però sense la visió dels professionals de la fisioteràpia, una peça fonamental per a l'envelliment sa i actiu, que és una de les prioritats establertes per la Consellera.

La fisioteràpia: clau per un sistema preventiu i sostenible

En un moment en què el Departament de Salut subratlla la importància d'un sistema que promogui l’envelliment sa i actiu i la salut preventiva, SATSE Catalunya considera que l'absència de fisioterapeutes en aquest comitè suposa una manca de perspectiva integral. La fisioteràpia no només contribueix a la rehabilitació, sinó que és essencial per prevenir problemes de salut en una població cada cop més envellida i per fomentar hàbits saludables que ajudin a reduir la càrrega assistencial i els costos sanitaris.

El sindicat recorda que la fisioteràpia ha demostrat tenir un impacte positiu en la qualitat de vida de les persones, especialment en l'etapa de l'envelliment, on l'activitat física i la mobilitat són fonamentals per mantenir l'autonomia. Per això, és indispensable que els fisioterapeutes formin part d'aquest comitè i col·laborin activament en la definició de les polítiques que impulsin un sistema de salut preventiu i eficient.

Cal una major representació infermera

Tot i la presència d'una infermera en el comitè, SATSE Catalunya considera que és necessari ampliar la representació de la professió infermera en l'àmbit de la presa de decisions. Així mateix, recorden la importància de comptar amb una infermera a cada escola, com una mesura per abordar de manera directa un altre dels grans reptes que s’han destacat: la salut mental d’infants, adolescents i joves. Aquest col·lectiu necessita un suport continuat i proper per afrontar situacions complexes que poden afectar el seu benestar psicològic, i les infermeres escolars tenen un paper central en aquest aspecte.

SATSE Catalunya insta la Consellera Olga Pané a reconsiderar la composició del comitè CAIROS i a integrar la perspectiva tant de la fisioteràpia com d'un major nombre d’infermeres, per garantir un sistema de salut més just, inclusiu i que reflecteixi la realitat de les necessitats de la ciutadania i dels professionals sanitaris.

S'han fet ressó d'aquesta notícia: