Notes de premsa

Visibilitat i reconeixement

SATSE Catalunya reivindica millorar les condicions laborals de les infermeres per tal d’assegurar el futur de la professió i fer-la més atractiva pels joves

Quiet ambition: és possible adaptar la feina de les infermeres a les expectatives de la generació Z?
noia jove amb amics

La Generació Z prioritza la seva salut mental i les relacions personal

El concepte de "quiet ambition" o "ambició tranquil·la" fa referència a la cerca de complir objectius professionals sense caure en l'esgotament i l'estrès extrem. Aquest enfocament està guanyant popularitat entre les noves generacions, que valoren l'equilibri entre la vida laboral i personal.

Tot i que la professió de les i les infermeres implica conceptes que de per sí són de difícil encaix amb la vida personal (com el treball a torns, de nit, els caps de setmana...), SATSE Catalunya alerta que les condicions laborals actuals a Catalunya “no són adequades” i que això “dissuadirà a les noves generacions, cada cop més, a prendre aquest camí professional  

La psicòloga i infermera, Prisca Gilabert explica que aquesta és la tendència "a prioritzar el temps personal i de qualitat, per passar-lo amb la família, amics o viatjar...". Tot i que no és un concepte exclusiu dels joves, Gilabert apunta que és la generació Z on és més acusada aquesta tendència. Les persones amb “quiet ambition” posen la seva salut física i mental per davant de la feina i poden arribar a renunciar a un ascens o un lloc de comandament quan implica més disponibilitat horària, més càrrega laboral o més responsabilitat i estrès. 

"Han de posar-se les piles o ens quedarem sense professionals en deu o quinze anys" afirmen des de SATSE Catalunya

“Això no vol dir que no siguin ambiciosos, sinó que busquen realitzar-se i tenir èxit d’una forma diferent a d’altres generacions. La sensació d’assoliment va més enllà d’aconseguir poder, posen el seu esforç en allò que volen i no tant en el que fins ara es considerava més important o amb més valor” afirma la psicòloga. Gilabert considera que les empreses “hauran d’adaptar-se necessàriament” oferint espais més flexibles, participatius, on es prenen decisions col·lectives i es crea una jerarquia més horitzontal que vertical.  

 

 

La realitat de les infermeres

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya reconeix que la feina d’infermeres i infermers implica assumir molta responsabilitat, prenent decisions que afecten la vida d’altres i sovint treballant en torns de moltes hores, nocturns, caps de setmana o festius.  Però el Sindicat afirma que “tal i com plantegen les empreses i l’administració la nostra labor assistencial resulta diametralment oposat a les noves maneres de veure la vida laboral”.

 

 

“Han de posar-se les piles o ens quedarem sense professionals en deu o quinze anys” afirma el Sindicat. Entre altres coses, SATSE Catalunya critica el poc reconeixement professional, els contractes de curta durada i la obligació d’estar “sempre disponible”, condicions que molts gestors donen per fet que els professionals han d’acceptar.  “Això, sumat a la sobrecàrrega assistencial que patim, propicia l’estrès, l’angoixa i la depressió entre els professionals” expliquen. 


SATSE Catalunya reclama millores

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya afirma que és prioritari que empreses i administració adrecin aquest problema incorporant millores que girin entorn al benestar dels treballadors. Algunes d’elles poden ser: 

  • Oferir contractes estables, segurs i amb condicions dignes
  • Contractar plantilles suficients que permetin dur a terme la nostra feina amb la qualitat necessària
  • Assegurar la “desconnexió digital”, evitant la tant estesa pràctica de realitzar canvis de torn d’un dia per l’altre o fer contractes de curtíssima durada per substitucions
  • Assegurar una distribució horària que permeti tenir caps de setmana de qualitat



Situació urgent

La situació, alerta SATSE Catalunya, és urgent ja que molts joves “o marxen a altres països per exercir la professió, o directament ja no estudien infermeria”. De fet, segons l'OCDE, només el 2% dels joves volen estudiar infermeria, un clar indicador de la necessitat de canvis urgents. Des de SATSE Catalunya, s’insisteix en que és crucial abordar aquests problemes per assegurar un futur sostenible per a la professió d'infermeria.

“La millora de les condicions laborals no només beneficiarà les infermeres actuals, sinó que també atraurà noves generacions a una professió vital per a la nostra societat” afirmen.  

“Treballar en un entorn que prioritzi la salut mental i física i el benestar dels treballadors no pot ser només un luxe per a unes poques professions, tothom mereix unes condicions laborals dignes que permetin equilibrar vida professional i personal” sentència SATSE Catalunya.