Notes de premsa

Laboral

SATSE: “No hi ha dubte, el solapament s’ha de reconèixer i remunerar”

Una sentència confirma, de nou, que el temps que les infermeres i infermers dediquen a final del seu torn a passar informació als professionals de relleu, és temps treballat. Dret que ja està consolidat en textos legals, com ara el III Acord de l’Institut Català de la Salut (ICS).
infermeres parlant dels pacients

L’ assessoria jurídica del Sindicat d’Infermeria SATSE Lleida, ha aconseguit una nova confirmació de que el reconeixement i remuneració del temps de solapament és un dret de les infermeres i infermers. Després d’un llarg procés iniciat l’any 2017 el STJC s’ha pronunciat sobre el temps utilitzat per a la transmissió oral de la informació clínica i assistencial entre torns, considerant-ho temps efectiu de treball. 

“El dret a ser remunerat està consolidant-se gràcies a l’acció reivindicativa, jurídica i negociadora de SATSE” expliquen des del Sindicat. Que remarquen que el reconeixement ja és una realitat pels professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS), millora que va ser introduïda en el recentment amb la signatura del III Acord. 

Arguments del jutjat

En la sentència, el jutjat argumenta que l’intercanvi oral d’informació és necessari per garantir la continuïtat assistencial i la seguretat dels pacients. La normativa i la jurisprudència a la que fa referència el text estableixen que el temps en què un professional es manté a disposició de l’empresa i exerceix les seves funcions constitueix temps de treball.

És per això que el tribunal ha donat la raó a la demandant representada per SATSE, ja que els minuts que dedica a la transmissió oral de detalls sobre els pacients són un element indispensable per a la correcta atenció dels usuaris ingressats. 

Aquest reconeixement judicial evidencia que el dret d’infermeres i infermers en relació amb la remuneració del solapament és cada cop més inqüestionable. “La combinació de les nostres reivindicacions, la feina que hem fet als jutjats i la negociació que SATSE ha portat a terme, han fet possible que aquest temps quedi reconegut” expliquen des del Sindicat.

“Seguim treballant per garantir que aquest reconeixement formi part de les condicions laborals a tots els centres de Catalunya, reflectint la realitat de la nostra professió. És imprescindible per assegurar que la continuïtat assistencial dels pacients no es vegi compromesa i per aquesta raó forma part de la nostra jornada laboral” afirma el Sindicat.