Laboral

L’acció judicial de SATSE Catalunya aconsegueix que l’ICS modifiqui dos protocols de la GIDA

SATSE Catalunya considera que dos d’aquests procediments “assignaven funcions alienes a la competència de la professió” pel que va emprendre accions judicials. Finalment, l’Institut Català de la Salut ha hagut de fer-se enrere i modificar el protocol de la febre alta en adult i el de la cefalea en adult.

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha aconseguit que es modifiquin certs punts dels protocols que s’estaven utilitzant a l’Institut Català de la Salut (ICS) en la Gestió Infermera de la Demanda Aguda (GIDA).  Gràcies a la pressió judicial que ha exercit el Sindicat, la Institució s’ha vist pressionada a revisar i modificar dos protocols d'acord amb la demanda de SATSE Catalunya. 

El Sindicat va interposar un recurs contra la resolució directora de l' ICS perquè entenia que els protocols assignaven “funcions alienes a la competència de la professió infermera”. Així l’ICS s’ha vist obligat a recular i a modificar els punts contra els que va recórrer SATSE Catalunya.  

Punts polèmics 

La GIDA es basa en la formació i capacitació de les infermeres per avaluar i gestionar l’atenció de pacients amb certes necessitats de salut agudes en el marc de l'atenció primària (CAP) o serveis d'urgències d'atenció primària (CUAP).  Seguint uns protocols establerts, la infermera atén a pacients no programats que arriben amb problemes de salut urgents (com ara el dolor de queixals, marejos, crisis d’ansietat o molèsties urinàries...).  

Els protocols assignaven funcions alienes a la competència de la professió infermera

És el professional d’infermeria qui (seguint els esmentats protocols) valora el cas i el resol donant el tractament i consells adequats o deriva al metge. “La pràctica està regulada des del 2016 i s'ha adoptat en la majoria de centres, però encara planteja dubtes i disconformitat en molts professionals” al·lega SATSE Catalunya. 

El Sindicat també recorda que la regulació de la GIDA es basa en diversos Acords del Consell de Col·legis d’Infermeria de Catalunya, que es van publicar al DOGC entre el 2013 i el 2016. “Cal que es convoqui una mesa de seguiment d’aquests acords, perquè cal valorar la pràctica dels darrers set anys” alerta SATSE Catalunya, que afegeix que “mai podem oblidar que l’atenció sanitària no és una ciència exacta, sinó una ciència de les cures, on és primordial tenir en compte com s’apliquen les normes a la pràctica assistencial”.

Protocols a revisar i modificar per part de l'ICS

Protocol febre aguda en adult  

Cal revisar: 

  • L'auscultació cardíaca per a determinar un buf cardíac recent que podria indicar endocarditis. 
  • La palpació de tiroide per a descartar tiroïditis. 
  • La palpació abdominal per a descartar l'esplenomegàlia o hepatomegàlia que pot fer creure en citomegalovirus, endocarditis o altres processos, o descartar trombosi venosa profunda. 

 

Protocol de Cefalea en Adult 

Cal revisar:

  • Palpació de les artèries temporals en majors de 50 anys amb l'objectiu de descartar una arteritis de cèl·lules gegants o un procés intracranial.
  • Auscultació cardíaca per sospitar una endocarditis que causi abscessos cerebrals.
  • Percussió de sins paranasals patològics.
  • Alteracions de la campimetries que poden indicar processos expansius hipofisiaris o alteracions en les vies òtiques.
  • Exploració neurològica incloent campimetria, parells cranials, fons d'ull amb delimitació papil·lar i hemorràgies, signes d'irritació meníngia, vies motores i sensitives.