Laboral

SATSE Barcelona demana solucions a la mobilitat dels treballadors de l'Hospital de Viladecans

A partir del setembre, un treballador d'aquest centre podria arribar a pagar més de dos-cents euros mensuals per estacionar el cotxe que utilitza per desplaçar-se a la feina. SATSE exigeix trobar mesures perquè aparcar l'automòbil sigui gratuït pels professionals o s'ofereixi un abonament com en altres centres de l'ICS. El Sindicat recorda que el transport públic fins al centre sanitari és "deficitari" i que "la primera mesura per promoure el seu ús és millorar-lo".

La junta de personal de la qual SATSE forma part insta a l'Ajuntament de Viladecans, en col·laboració amb la Direcció de l'Hospital de Viladecans, a trobar solucions efectives per a la mobilitat dels treballadors de l'Hospital, arran de la reducció significativa de places d'aparcament gratuït que coincideix amb el trasllat al nou edifici hospitalari. A més, trobar aparcament proper és cada cop més difícil, obligant sovint als professionals a estacionar lluny de l'Hospital.

En una recent reunió amb representants municipals, es va informar que la creació de zones d'aparcament controlat forma part d'un pla de polítiques verdes, amb Viladecans com a "ajuntament pilot". Malgrat això, SATSE Catalunya subratlla la necessitat de tenir en compte les especificitats dels hospitals i les necessitats dels seus treballadors, molts dels quals no resideixen a Viladecans i es desplacen des d'altres poblacions.

Respostes i mesures proposades

Segons la informació proporcionada pels representants a la reunió, es mantindran zones de pàrquing controlat al voltant de l'Hospital: una zona blanca gratuïta, una zona taronja amb un cost de 0,60 €/h i una estada màxima de 8 hores, una zona verda amb un cost d'1,20 €/h per als no residents de Viladecans i una zona blava amb un cost d'1,50 €/h. Els residents de Viladecans no pagaran a la zona verda. Es podran utilitzar diverses aplicacions mòbils per efectuar el pagament de l'aparcament, i l'horari de regulació de l'aparcament serà de 9:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00. No obstant això, l'Ajuntament no ha especificat quantes places de zona blanca ni de zona taronja hi haurà.

Cal destacar que el pagament per aplicació mòbil ha estat una proposta de l'Ajuntament arran de la queixa dels professionals, que haurien de sortir cada bloc horari per pagar el pàrquing, cosa que no és viable. SATSE recorda que la solució del mòbil tampoc és adequada en molts casos degut al tipus de feina d'infermeres, i altre personal sanitari.

Impacte econòmic per als treballadors

SATSE Barcelona ha calculat el cost que suposaria per a un professional sanitari aparcar durant una jornada laboral en les diferents zones regulades, així com el cost mensual treballant cinc dies a la setmana. Depenent del torn i horari hi hauria una variabilitat aproximada de 100 a 200 € mensuals.

Necessitat d'una solució sostenible i justa

SATSE Catalunya es mostra favorable als plans de millora ecològica impulsats per l'Ajuntament, però demana que es tinguin en compte les necessitats específiques dels centres hospitalaris. És crucial trobar un equilibri que permeti als treballadors accedir fàcilment al seu lloc de treball sense carregar-los amb despeses excessives d'aparcament, especialment considerant que molts d'ells es desplacen des de fora de Viladecans i que el transport públic fins al centre és deficitari.

En aquest sentit, SATSE recorda que no es disposa de transport tipus tram baix i que l'estació es troba fora del nucli poblacional, a banda de la dificultat d'arribar des d'algunes poblacions com Sant Vicenç dels Horts (i d'altres).

SATSE Barcelona posa sobre la taula suggeriments que, com a mínim temporalment (fins que es disposi del Pàrquing de l'Hospital) poden alleujar el problema: considerar tots els treballadors de l'Hospital com a "veïns", fent que la zona verda sigui gratuïta per a ells, o amb un abonament mensual bonificat pels treballadors de l'Hospital o construint un aparcament o zona on exclusivament puguin estacionar els treballadors.

Des de la junta de personal s'han recollit signatures dels professionals, "per mostrar el nostre desacord, no amb la sostenibilitat de les mesures verdes de l'Ajuntament, però si amb la nul·la predisposició a arribar a una solució per facilitar la mobilitat als professionals”. Els representants de SATSE recorden que “això pot portar a una situació que professions que ja són deficitàries (com per exemple les infermeres), ho siguin encara més".

Crida a l'acció

SATSE Barcelona fa una crida a l'Ajuntament de Viladecans i a la Direcció de l'Hospital de Viladecans perquè treballin conjuntament en la implementació de solucions de mobilitat que beneficiïn tots els implicats. La col·laboració entre totes les parts és essencial per garantir un entorn laboral just i sostenible per als professionals de la salut que treballen diàriament per la salut i el benestar de la comunitat.

S'han fet ressó d'aquesta notícia: