Professional

SATSE Catalunya afirma “les infermeres a l'escola són clau per abordar el consum d'alcohol i drogues entre els menors”

L'informe del Ministerio de Sanidad “Monografía sobre alcohol 2024” ofereix dades preocupants respecte a la relació dels adolescents amb la beguda. SATSE Catalunya afirma que incloure les infermeres a la comunitat escolar és una “mesura preventiva i una intervenció primerenca durant l’etapa en què es formen els hàbits de consum”.

Adolescent bebent i fumant

Davant les preocupants dades sobre el consum d'alcohol entre els menors recollides en l'informe "Monografía sobre alcohol 2024" publicat pel Ministeri de Sanitat, el Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya exigeix la implementació d'una infermera escolar a cada centre educatiu.

Aquesta figura és cabdal per prevenir i abordar de manera efectiva els problemes relacionats amb el consum d'alcohol i altres substàncies entre els joves.

L'informe revela que un 30% dels menors de 12 i 13 anys han consumit alcohol almenys una vegada en l'últim any, mentre que tres de cada quatre estudiants de 14 a 18 anys han consumit alcohol alguna vegada en el mateix període. A més, un 28,2% dels estudiants de 14 a 18 anys han realitzat un consum intensiu o binge drinking. La monografia assegura que el percentatge de consum entre els joves augmenta amb l’edat i les dades recollides entre el total de la població demostren que el consum d’alcohol està àmpliament estès. 

Les dades


Les dades recollides pel Ministerio evidencien la necessitat urgent d'accions preventives i educatives dins dels centres escolars. SATSE Catalunya insisteix “els patrons de conducta es configuren en els primers anys i és per això que la figura d’una infermera escolar suposaria un referent per als qui estan en edats formatives”.

És a dir, el Sindicat advoca per educar i prevenir des del centre docent i a través d’un professional expert: la infermera


El Sindicat explica que pel que fa al consum de substàncies, la intervenció de la infermera escolar giraria entorn de quatre àmbits

 

  • Educació i prevenció: Desenvolupar programes educatius adaptats a les diferents edats per informar sobre els riscos del consum d'alcohol i drogues.
  • Detecció precoç: Identificar de manera primerenca conductes de risc i proporcionar suport immediat als alumnes afectats.
  • Intervenció i seguiment: Col·laborar amb les famílies i entorn per oferir un seguiment continuat i personalitzat als estudiants en risc.
  • Suport emocional: Proporcionar un espai segur i confidencial on els joves puguin expressar les seves inquietuds i rebre orientació.

 

Altres conductes de risc associades


L'informe també destaca que el consum d'alcohol està associat a altres conductes de risc, com conduir sota els efectes de l'alcohol, participar en baralles o mantenir relacions sexuals sense protecció. La infermera escolar pot jugar un paper crucial en la sensibilització i reducció d'aquests riscos, contribuint a la seguretat i benestar dels alumnes.


Una societat més sana


“Estem segurs que una societat amb infermeres a cada centre escolar tindrà un futur més sa, formada per ciutadans més responsables envers la seva pròpia salut” afirmen des del Sindicat. SATSE Catalunya recorda els “efectes secundaris del consum excessiu d’alcohol que repercuteixen en la salut de la persona, el seu entorn i la societat”. 


El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya fa una crida a les autoritats educatives i sanitàries per reconèixer la importància d'aquesta figura i garantir que tots els centres educatius disposin d'una infermera escolar.

“Els programes de visites esporàdiques no són suficients, cal que evolucionem cap a una infermera que, sense perdre la connexió amb el seu ambulatori de referència formi part de la comunitat escolar” expliquen des de SATSE Catalunya.  

Aquesta mesura contribuirà a la salut dels estudiants, alhora que ajudarà a crear una cultura de prevenció i autocura des de les primeres edats.