Professional

SATSE Catalunya presenta el decàleg de reivindicacions de les llevadores

L'organització realitza avui tallers gratuïts i oberts a dones en la seu del sindicat per a donar a conèixer les diferents facetes de la salut femenina en les quals intervenen les llevadores.
Representante de SATSE Catalunya habla con televisión

La responsable de llevadores de SATSE Catalunya parla amb Betevé

El Sindicat d'Infermeria SATSE Catalunya presenta avui un decàleg de reivindicacions per a les llevadores en una trobada celebrada a la Seu de l’Organització amb motiu del Dia de la Llevadora. Durant la jornada es van dur a terme dos tallers dirigits per una llevadora oberts i gratuïts per a dones.

A més, la jornada ha començat amb una presentació per part de la responsable de llevadores del sindicat, Margarita García de Vicuña, en la qual ha destacat la importància de la figura de la llevadora en el cicle vital i reproductiu de la dona i ha presentat el “Decàleg de reivindicacions de la llevadora”. La delegada ha assegurat que aquest text “és un llistat dels mínims necessaris perquè les llevadores puguem oferir una atenció de qualitat a les usuàries i desenvolupar tot el potencial de la professió”.

Durant la presentació, García de Vicuña va explicar que el sindicat ha preparat aquest decàleg de reivindicacions per a millorar la situació laboral i professional de les llevadores del sistema sanitari català. “Són els objectius que tenim i en els quals treballarem a través de la negociació col·lectiva, les accions reivindicatives, la col·laboració amb altres associacions i grups, però també buscant el suport social, que és importantíssim, perquè el missatge arribi a l'Administració” va explicar Vicuña.

Manca de llevadores

Una de les reivindicacions més “urgents”, va explicar la delegada, és adequar els ràtios llevadora/usuàries, per evitar la sobrecàrrega assistencial de les llevadores i permetre donar una assistència adequada. “Avui no hi ha suficients llevadores com per a dedicar el temps necessari a cada usuària i establir una relació de confiança i qualitat fonamental per a la salut sexual i reproductiva” va assegurar García de Vicuña.

En aquest sentit, el decàleg inclou diversos punts dirigits a augmentar el nombre de llevadores provinents del sistema públic IIR. SATSE Catalunya reclama millorar l'oferta laboral, superant la precarietat contractual i els temps parcials per a oferir llocs de treball “dignes i estables”. A més d'un reconeixement econòmic en la nòmina als estudis de l'especialitat obstètric ginecològica, assegurat als diversos convenis col·lectius catalans. El Sindicat també dona suport al sistema públic de formació de les llevadores (LLIR) i demana que s'adeqüi l'oferta de places a les necessitats actuals.

Són els objectius que tenim i en els quals treballarem

“L'especialitat és la més demandada pels estudiants que finalitzen Infermeria i volen especialitzar-se. Si formem suficients llevadores i els hi oferim llocs de treball amb remuneracions a l'alçada i contractes estables, no hauran de marxar fora per llaurar-se un futur professional” expliquen donis del Sindicat.

Un futur professional que, reivindica el Sindicat, ha de permetre a les llevadores desenvolupar les seves competències plenament de manera autònoma, sense haver d'assumir funcions d'altres especialistes i deixant de desenvolupar programes d'atenció a la dona. A més, el Sindicat reclama que les institucions promoguin un espai autònom de recerca i formació contínua de les llevadores. “Hem d'aconseguir el desplegament complet de les competències de les llevadores, fidelitzant el talent que tenim i assegurant la millor atenció a la dona” explica García de Vicuña.


 

Finalment, García de Vicuña ha parlat de l'atenció “one on one” en els parts naturals i el dret de les dones a poder tenir aquest tipus d'assistència. “La dona ha de ser la protagonista, retornant-li el dret a triar com vol experimentar aquesta vivència” asseguren des del Sindicat.

Els tallers

Una vegada finalitzada la presentació, Margarita García de Vicuña, llevadora i Dra. en ciències de la salut, ha ofert dos tallers oberts al públic. El primer s'ha centrat en com afrontar la menopausa i el climateri d'una forma saludable. Una hora després, la llevadora ha rebut a un grup de dones gestants amb les quals s'ha tractat el tema del pla de naixement. Un document en el qual la dona/parella expressen els desitjos i/o expectatives en relació al seu part.