Igualtat

Infermeres catalanes es manifesten contra la discriminació i la bretxa de gènere laboral

Les infermeres denuncien estar fartes i discriminades després d'anys de desinterès cap als seus problemes per part de les administracions públiques.

Infermeres catalanes s'han manifestat avui, amb motiu del Dia Internacional de la Dona, a les quatre capitals catalanes, per reclamar un canvi estructural que reconegui adequadament el seu treball i que posi fi a la discriminació laboral i professional que pateixen pel fet de ser un col·lectiu majoritàriament femení.


Convocades pel Sindicat d'Infermeria, SATSE, les infermeres s'han concentrat a l'Hospital de la Vall d’Hebron, a l'Hospital Arnau de Vilanova, a l'Hospital Joan XXIII i a l'Hospital Santa Caterina amb missatges que buscaven denunciar la situació de cansament, desmotivació i desil·lusió que tenen pel desinterès de les administracions públiques cap a la seva realitat.


Aquestes concentracions han estat la culminació de les diferents accions d'informació, sensibilització i pressió sindical que ha dut a terme SATSE, amb motiu del Dia de la Dona, amb l'objectiu de generar consciència sobre la realitat laboral de les infermeres.


Les infermeres han llegit un manifest en les concentracions en el qual es destaca la necessitat de que es valori i reconegui la seva essencial aportació a la sanitat i que el seu treball deixi de ser menyspreat i infravalorat. “Estem fartes que la nostra formació, qualificació i experiència professional no es reconeguin”, van ressaltar.

Discriminació


Les protestes s'han centrat en la discriminació que pateixen des de fa anys pel fet de romandre en el subgrup A2. Una classificació professional que no està d'acord amb l'ordenació actual dels títols universitaris i el desenvolupament competencial experimentat per la professió en els últims anys i que suposa una important bretxa de gènere laboral i salarial.


La classificació en un subgrup inferior al d'altres titulacions del mateix nivell, a més de ser clarament discriminatori, limita el seu creixement professional i dona lloc a prejudicis i estereotips sobre la professió infermera. “És imprescindible una classificació professional justa que reflecteixi la nostra formació, competències i responsabilitats actuals”, van apuntar.


Per això, van reclamar al president del Govern, Pedro Sánchez, que coordini els diferents ministeris implicats en la reforma de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic (EBEP) i que les infermeres s'incloguin finalment en un únic Grup A, sense subgrups, dins de l'administració pública.

Aquesta classificació professional farà possible que les infermeres tinguin un tracte equitatiu amb altres professions d'igual nivell, oportunitats de creixement professional i d'accés a llocs de gestió i lideratge, i a una retribució salarial justa.

Perjudicis


També van subratllar que, encara que haurien d'haver-se superat els rols sexistes, en l'actualitat es continua marginat a la seva professió, per ser majoritàriament femenina i dedicar-se a les cures, malgrat la seva importància i necessitat dins del sistema sanitari i en la societat.


Entre altres discriminacions i perjudicis, van destacar la falta de reconeixement a la duresa de la seva condicions i riscos laborals, cosa que impedeix poder accedir a la jubilació anticipada voluntària; patir estereotips sexistes; un major nombre d'agressions físiques i verbals, i dificultats de conciliació.

S'han fet ressò diferents mitjans: