Laboral

Exigim finançament per l’harmonització de condicions laborals a la sanitat catalana

SATSE Catalunya ha proposat a tots els sindicats i patronals presents a les negociacions del IV Conveni SISCAT que pressionin conjuntament el Govern i CatSalut per obtenir els recursos necessaris que permetin equiparar les condicions laborals del SISCAT amb les de l’ICS. El sindicat defensa millores imprescindibles en jornada nocturna, antiguitat i carrera professional, així com una classificació professional justa i el reconeixement econòmic de les especialitats infermeres i infermeres especialitzades.
senyal del CatSalut

SATSE Catalunya ha proposat , durant la Mesa Negociadora del IV Conveni SISCAT, que tots els integrants de la comissió negociadora—sindicats i patronals—demanin conjuntament al Govern i al CatSalut el finançament necessari per aplicar les millores identificades a la Mesa d’Harmonització.

Aquest organisme tècnic “ja ha fet la seva feina”, assenyalant les diferències entre les condicions laborals del personal de l’ICS i del SISCAT. Ara, SATSE Catalunya reclama que aquestes conclusions es traslladin a la negociació real i es converteixin en millores efectives dins del conveni.

"No podem permetre que la feina feta a la Mesa d’Harmonització quedi en paper mullat. Les desigualtats entre els professionals del SISCAT i l’ICS són una discriminació inacceptable, i el conveni ha de solucionar-ho", ha afirmat Annabel Torres, responsable del SISCAT a SATSE Catalunya.

Dignificar la professió

Les patronals han manifestat estar d'acord a tractar aquestes millores, però condicionen els avenços al finançament per part de CatSalut. Per aquest motiu, SATSE Catalunya insisteix que tots els actors implicats han d’exigir conjuntament al Departament de Salut els recursos necessaris per dur a terme l’harmonització de condicions laborals.

"No podem permetre que la feina feta a la Mesa d’Harmonització quedi en paper mullat"

“No té sentit treballar en una mesa tècnica, quan sabem que la implantació real s’ha de fer a les meses de negociació i no es dona el finançament per poder implantar” expliquen. Entre els principals punts pendents de millora, SATSE Catalunya destaca:

  • Reducció de la jornada nocturna, per igualar-la amb la de l’ICS.
  • Millora en el reconeixement de l’antiguitat, per acabar amb la limitació dels 20 anys i adoptar el model per triennis, tal com es fa a l’ICS. Aquesta diferència suposa fins a 7.000 euros anuals menys per als professionals del SISCAT.
  • Carrera professional, reduir el temps necessari per assolir cada nivell, permetent que els professionals del SISCAT puguin arribar al quart nivell en 25 anys, com passa a l’ICS, en lloc dels 29 actuals.

Classificació professional justa i retribuïda

SATSE Catalunya insisteix en posar fi a la discriminació que suposa l’actual classificació professional, que manté una escala obsoleta entre diplomats i llicenciats.

Aquesta estructura no reconeix adequadament el nivell formatiu i competencial de les infermeres i fisioterapeutes, que actualment són graduats universitaris.

Aquest canvi no només garantiria una classificació més justa, sinó que també tindria un impacte en les retribucions i les oportunitats professionals de les infermeres i fisioterapeutes, reconeixent la seva responsabilitat dins del sistema sanitari.

Reconeixement econòmic de les especialitats infermeres

SATSE Catalunya reclama que les especialitats infermeres tinguin un complement retributiu específic, tal com ja passa amb altres col·lectius sanitaris. A més, exigeix el desenvolupament efectiu de l’especialitat de mèdic-quirúrgica, encara pendent de desplegament oficial.

Actualment, l’ICS ja ha reconegut la importància de les especialitats i ha establert complements retributius tant per a les infermeres especialistes com per a les especialitzades. SATSE exigeix que aquestes millores també s’apliquin al personal del SISCAT, garantint així una retribució justa per a totes les infermeres amb una formació i experiència especialitzada.

Conveni clau per infermeres i fisioterapeutes

SATSE Catalunya es mantindrà ferm en la defensa d’un conveni que suposi un abans i un després per a les infermeres, infermers i fisioterapeutes del sistema sanitari català. "Aquest conveni ha de ser un punt d’inflexió. No podem deixar escapar aquesta oportunitat per aconseguir millores que tindran un impacte directe en les nostres condicions laborals i en la qualitat del sistema sanitari", han conclòs des del sindicat.
 

S'ha fet ressó d'aquesta notícia: