Notes de premsa
Laboral
“Ni un pas enrere”: lluitarem pel futur de les infermeres i fisioterapeutes del SISCAT
16.12.24 | Catalunya
Avui s’ha constituït la Mesa Negociadora del IV Conveni SISCAT, amb la participació del Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya, gràcies a l’àmplia representativitat en els centres que apliquen el Conveni SISCAT i on són l’únic sindicat d’infermeres i fisioterapeutes amb legitimitat per negociar.
Dins del seu grup de negociació, es troben infermeres de diversos àmbits i centres, com són, l’Annabel Torres, responsable del SISCAT i infermera del Banc de Sang i Teixits; el Miquel Oliveras, infermer de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre; la Sandra Briz, delegada de SATSE Girona i infermera de l’Hospital de Blanes; la Mª Jesús Figueroa, delegada de Barcelona i infermera a l’hospital Mutua de Terrassa; el José David Garcia, delegat de Barcelona i Infermer de salut Mental al Parc Sanitari de Sant Joan de Deu de Sant Boi i en Rai Sorroche, delegat de Tarragona i infermer a l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla.
SATSE Catalunya afronta aquesta negociació amb l’objectiu clar de millorar les condicions retributives i laborals dels infermers, infermeres, llevadores i fisioterapeutes del sistema concertat català (SISCAT). “És important que hi hagi una actualització i millora retributives, així com una reducció de jornada i ampliació de permisos i condicions que permeten als i les infermeres compatibilitzar la seva vida laboral amb la personal” explica Annabel Torres.
Prioritats i objectius
Una de les prioritats del sindicat és assolir una classificació professional justa, avançant en la línia del III Conveni SISCAT, que va marcar un primer pas cap a l’equiparació retributiva. Tot i això, SATSE considera que encara queda molt camí per recórrer i treballarà perquè el IV Conveni sigui pioner a garantir una classificació adequada per als col·lectius que representa.
A més, SATSE Catalunya reivindica el reconeixement de les especialitats d’infermeria dins del sistema concertat, una mesura imprescindible per valorar les competències avançades dels professionals i assegurar que aquestes es reflecteixin adequadament en les seves condicions laborals i retributives.
En paral·lel, el sindicat posa èmfasi en els treballs de la mesa d’harmonització, on s’han estat comparant les condicions laborals entre el sector concertat i l’Institut Català de la Salut (ICS). SATSE considera fonamental que el nou conveni incorpori aquells aspectes que suposin una millora per als treballadors del SISCAT en relació amb les condicions de l’ICS.
El Sindicat afirma que millorar les condicions laborals i retributives és clau per evitar la fuga de talent cap a altres sectors, altres comunitats o fins i tot l’estranger, un problema que amenaça directament la qualitat i la sostenibilitat del sistema sanitari català. “ Les cures de les infermeres i fisioterapeutes, en una població cada vegada més envellida, són i seran prioritàries per poder aconseguir un sistema sanitari sostenible” comenta la Sandra Briz.
La unió de la professió
La constitució de la Mesa Negociadora marca l’inici d’un procés decisiu per avançar en la defensa dels drets dels professionals que SATSE Catalunya representa i per garantir una sanitat pública de qualitat per a la ciutadania. "La unió de les infermeres i fisioterapeutes és clau en la lluita pel nostre reconeixement definitiu. Ara més que mai, és el moment de mantenir-nos unides com a professió i reivindicar el que ja ens pertoca pel nostre nivell acadèmic.”, explica el Miquel Oliveras.