Laboral

SATSE Catalunya demana l'anonimització del personal sanitari a les denúncies per agressions

Ho ha fet en una reunió extraordinària de la Comissió Permanent de l'OSVASC, per abordar la violència als hospitals de Catalunya, a la que ha assistit el conseller de Salut, Manel Balcells. L'Administració s'ha compromès a estudiar la possibilitat que el procediment es pugui cursar amb el número de treballador i no amb dades personals del professional.

Arran dels recents episodis de violència registrats als hospitals Consorci Sanitari de Terrassa i Josep Trueta s'ha celebrat una reunió extraordinària de la Comissió Permanent de l'Observatori de Situacions de Violència a l'Àmbit de Catalunya (OSVASC).

L'objectiu ha estat posar en comú propostes de mesures i debatre la seva possible viabilitat i efectivitat. El conseller de Salut, Manel Balcells ha estat present durant tota la trobada, i per això els representants de SATSE Catalunya han pogut plantejar-li directament mesures de protecció com ara realitzar les denúncies per agressions sense que hi aparegui informació sensible, com ara nom complet i adreça.

Denúncies anònimes

SATSE Catalunya, representada pel seu responsable de salut laboral, Xavier Massabé, ha demanat que les denúncies del personal sanitari estiguin anonimitzades. L'Administració ha adquirit el compromís de valorar la proposta i ha posat sobre la taula la possibilitat d'utilitzar alternatives com el número de treballador per identificar els denunciants en cas d'agressió.

A més, s'ha posat sobre la taula una altra mesura, poder sancionar per via administrativa als agressors.

Tot i que Massabé veu aquesta proposta com una millora per a la protecció de la identitat, ha subratllat la necessitat de revisar com s'utilitza aquest número en altres circumstàncies per evitar que sigui fàcil d'aconseguir.

Complir les normes de control d'accessos


Massabé també ha instat a implementar una política de tolerància zero envers l'incompliment de les normes de control d'accessos als centres sanitaris, que permeten que l'usuari entri al centre junt amb dues persones més. Ha destacat que la presència excessiva d'acompanyants potencia la possibilitat d'agressions cap als professionals i personal de seguretat, fent especial èmfasi en la necessitat de reforçar aquestes mesures com a mitjà de protecció.

Autoritat Pública


Un altre punt clau de la reunió ha estat el d'aconseguir que tot el personal sanitari, tant de la sanitat pública com de la concertada, sigui considerat autoritat pública durant l'exercici de les seves funcions. Aquesta mesura, ja adoptada per la sanitat pública, es veu com una eina dissuasiva eficaç contra possibles agressions, assegurant un entorn de treball més segur per als professionals de la salut.

S'ha abordat la necessitat que tots els professionals sanitaris siguin considerats autoritat pública en desenvolupar la seva feina, una demanda històrica de SATSE Catalunya


Una demanda que SATSE Catalunya fa anys que reivindica, ja que infermers, infermeres, llevadores i fisioterapeutes "mereixen la mateixa protecció, independentment d'on portin a terme la seva activitat assistencial".

Homogeneïtzació de protocols


Finalment, s'ha discutit la necessitat d'homogeneïtzar protocols entre tots els centres sanitaris per millorar la coordinació dels professionals. Aquesta iniciativa té com a objectiu garantir una resposta eficient davant situacions de risc i millorar la seguretat del personal sanitari. "Cal que qualsevol professional, tot i canviar de centre, sàpiga el que ha de fer en cas de trobar-se amb una situació de violència" explica Massabé.


La comissió permanent


La Comissió Permanent de l'OSVASC compta amb la participació del Govern, sindicats, patronals, col·legis professionals i usuaris, amb l'objectiu de monitorar i abordar les situacions de violència a l'àmbit sanitari a Catalunya. La reunió d'avui ha posat de manifest la necessitat urgent de reforçar les mesures de seguretat en els centres sanitaris, reiterant les demandes històriques de SATSE Catalunya per millorar les condicions laborals dels professionals de la salut.