Notes de premsa
Desenvolupament professional
Sintonia amb la consellera d’Educació respecte la figura de la infermera escolar
30.10.24 | Catalunya
La nova consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, es va reunir amb representants de SATSE Catalunya, entre ells Ignacio Montoya, secretari general Autonòmic, i Víctor Motos, secretari d’Acció Sindical, en una trobada conjunta amb la Plataforma per la Infermera Escolar, encapçalada per Anna Ibáñez, altres sindicats del sector docent i l'Associació Catalana d’Infermera Escolar.
SATSE Catalunya va exposar la seva proposta de model d'infermeria escolar per integrar aquesta figura en els centres educatius, una iniciativa que va comptar amb el suport de la consellera.
Un model d'infermeria escolar integrat al sistema sanitari
La proposta de SATSE planteja incorporar la infermera escolar com a part de l’equip del centre educatiu, però depenent del Departament de Salut. Aquesta professional de la salut tindria accés a la història clínica compartida de l'alumnat i estaria coordinada amb el centre sanitari de referència, tot i que treballaria directament a l'escola o institut. "El professional sanitari formaria part del dia a dia del centre docent, però pertanyeria al seu Equip d'Atenció Primària (EAP) de referència", van detallar els representants de SATSE.
"El professional sanitari formaria part del dia a dia del centre docent, però pertanyeria al seu Equip d'Atenció Primària (EAP) de referència", proposen des de SATSE Catalunya
SATSE destaca que la salut i l’educació pública són pilars fonamentals i que es necessita col·laboració per desenvolupar aquest model. Per la seva part, la consellera Niubó es va mostrar d’acord amb la importància de cuidar la salut de l’alumnat des de l’entorn educatiu i es va comprometre a reunir-se amb la consellera de Salut, Olga Pané, i amb SATSE per definir com implementar aquesta figura en el sistema educatiu català.
Escola inclusiva per a tot l’alumnat
SATSE Catalunya defensa una escola inclusiva on tots els infants, independentment de les seves necessitats de salut, puguin participar en les activitats escolars, incloent-hi les sortides com les colònies. Avui dia, molts alumnes amb necessitats sanitàries no poden participar en aquestes activitats si no hi ha una infermera voluntària, sovint un familiar. A més, SATSE remarca la situació d'algunes famílies que es veuen obligades a deixar la feina per atendre les necessitats sanitàries dels seus fills durant l'horari escolar, una realitat que consideren inacceptable.
Foto: un moment de la reunió amb el Departament d'Educació i representants de SATSE Catalunya i les altres formacions
El paper de les vetlladores
Durant la reunió també es va abordar la figura de les vetlladores, a les quals SATSE reconeix com un suport essencial per al professorat i l’alumnat, però insisteix que no són professionals sanitàries. Per tant, no haurien d’assumir tasques de salut, com de vegades se’ls demana. SATSE subratlla la necessitat de definir clarament les funcions de les vetlladores i no barrejar-les amb les tasques d’atenció sanitària, que haurien de ser responsabilitat d’infermeres i d’infermers.
Una lluita de llarg recorregut
SATSE Catalunya fa temps que reclama la presència de la figura de la infermera escolar en tots els centres educatius, no només per atendre infants amb necessitats específiques, sinó per donar suport a tota la comunitat escolar. La seva tasca inclou no només l’atenció immediata en cas d’accidents (que representen el 30% dels incidents escolars), sinó també la promoció de la salut, la prevenció de malalties, la detecció precoç de problemes com l'assetjament escolar o els trastorns alimentaris, i el suport en la salut emocional i sexual.
Aquesta reivindicació forma part d'una estratègia a llarg termini que SATSE ha impulsat tant en l'àmbit català com en l'àmbit estatal i europeu. Entre altres accions, l’organització col·labora amb ANPE per garantir que els alumnes de tot l'Estat disposin d'aquest servei indispensable als centres educatius.
Notes de premsa relacionades
28.06.23 | Catalunya